сряда, 25.09.24
22.9 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Брадатият лешояд Хан ще създаде поколение във Франция

      Тримесечният брадат лешояд Хан заминава за зоопарка „Амневил“ във Франция, който се намира на три часа път с автомобил от Париж. Това заяви Елена Бирол от спасителния център за диви животни “Зелени Балкани”, предаде БГНЕС. 
       
      За съжаление брадатите лешояди са изчезнал от България вид и въпреки че това е първото бебе лешояд за последните осем години, еколозите няма как да го пуснат на свобода, защото ще бъде единственият такъв вид лешояд на Балканите.
       
      За първи път се организира такова транспортиране на лешояд до Франция. Хан ще пътува на борда на пътнически самолет заедно с пътниците. Това е и причината да пътува в по-малък портър, за да бъде според изискванията за ръчен багаж и да пътува като домашен любимец. 
       
      Лешоядът Хан има по-малко братче, което още докато е било на пет дни е било прехвърлено в друг зоопарк в Австрия. Родителите на Хан са единствените брадати лешояди, които в момента се намират в България. За съжаление видът е изчезнал от страната ни като гнездящ. 
       
      Брадатият лешояд е символ на българската природозащита. Това е птицата в къщичка, която е на всеки символ на защитените територии. По ирония на съдбата, тази птица вече е изчезнала от територията на страната ни. Тази година се празнуват 30 години от първото пускане в Пиринеите и там видът вече се размножава свободно. До няколко години се очаква усилията да се насочат и към страната и ние също да пуснем на свобода брадати лешояди.
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ