петък, 27.09.24
16.8 C
София
20 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      340-годишно сирене е открито в потънал шведски кораб

      На потънал шведски кораб от 17 век, водолази са открили сирене на 340 години, предава АФП. Плавателният съд носи името „Кронан“ и е потънал през 1676 г. край шведските брегове в Балтийско море. Находката на водолазите е полутвърд „млечен продукт“, който мирише на мая и сирене Рокфор, съобщи ръководителят на експедицията Ларс Айнарсон.

      Сиренето на борда на „Кронан“ е оцеляло благодарение на хладната вода и ниската соленост на водата в Балтийско море, както и на факта, че се е намирало под дебел слой седимент, който го е защитавал от външни фактори.

      В момента сиренето е изпратено за допълнителни тестове в Шведския университет за земеделски науки.

      Досега са изследвани около 80% от предполагаемите останки на кораба „Кронан“, сред които са намерени множество артефакти. Близо 30 000 отделни предмета са извадени на повърхността. Сред тях има бронзови топове, сандъци, прибори за хранене, навигационни инструменти, дори диаманти и златни монети. На борда му също така са открити бутилки с вино и ликьор, както и животински кости, които биха могли да послужат като доказателства за изследователи, които се опитват да разберат как хората са приготвяли храната си в миналото.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ