събота, 28.09.24
15.5 C
София
18 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      Н-а-с-е-л-е-н-и-е-т-о е дресирано. Опитомено

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      Слави Трифонов си начеса крастата. Затвори Орлов мост, софиянци, полицията и властта му стояха диван чапраз, медиите с някои изключения се направиха, че нищо не е имало, а в интернет активисти-ЕнтЕлегенти оплюха т.нар. концерт и зоват за бойкот на референдума. Тяхно право.

      Неприемлива е само претенцията някакви хора да ни казват кое е хубаво, кои са селяни, кои са граждани и да ни делят на софиянци и обикновени простаци. Оттам нататък всичко е свободно.

      Иначе въпросите на референдума сами по себе си тотално безсмислени. Нещо повече, те дори са вредни, в по-голямата си част. Нормалните хора вероятно ще отговорят с не и на трите въпроса, вероятно е само този за субсидията на партиите да получи голямо одобрение.

      Но то ще бъде чисто емоционален акт, не рационален. Желание да бъдат наказани партиите и партийците. Разбира се, размерът на субсидията е без значение. По един или друг начин партийците ще се докопат до парите.

      Повечето прогнози са, че няма да гласуват достатъчно хора, за да може кой да е от отговорите на въпросите да стане автоматично закон. Но вероятно ще гласуват повече от 20 % от избирателите, което пък ще задължи Народното събрание да разгледа повторно въпросите. И да реши дали да приеме законодателни изменения.

      Но референдумът има едно голямо достойнство. Той ще покаже в каква степен хората са склонни да отделят време и усилия, за да се произнасят по нещо. Ако има тотален провал, ако гласуват драстично малко хора, върхушката ще си каже, че всичко е наред. Че няма никаква енергия за някаква промяна. Че н-а-с-е-л-е-н-и-е-т-о е дресирано. Опитомено.

      Законът за референдумите в България е лош. В смисъл лош е за избирателите, за суверена, а за върхушката си е ОК. А е лош, понеже е направен не като възможност, а е мислен като спирачка. Има достатъчно филтри, които да гарантират, че дори и да бъде минат високият праг за подписи, статуквото ще бъде опазено.

      И те бяха ползвани без скрупули, за да бъдат орязани въпросите, които наистина могат да променят системата – бройката на депутатите, дистанцианното гласуване и избора на полицейски началници.

      Не че тези промени не могат да родят чудовища. Например Ценко Чоков като нищо може да си спечели изборите и да оглави полицейското управление във Враца.

      Ама да не се отплесвам.

      Става дума за друго. Дали искаме да не питат и дали искаме нещо да се промени.

      Или ни е все тая.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ