събота, 28.09.24
15.7 C
София
16 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      От месия на месия…до просия

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      „Българите показаха, че не искат да са част от система, въртяща се само около една личност“. Това рекъл един български социолог за чужда медия в коментар за приключилите президентски избори. Победата на Румен Радев се видя на мнозина, предимно червени анализатори, като начало на нова ера.

      В утрото на нова ера, с факела на нова вера…

      Но ми се види, че по-правдоподобен е анализът, публикуван от едно руско издание.

      В България е запазен начинът на мислене на повечето бивши съветски републики – те не гласуват за партията и за системата, а за конкретен човек, а от това се възползват популисти… Радев няма политически опит. През следващите месеци, той ще разбере, че изпълнението на обещанията от кампанията му е на практика невъзможно, пише „Икономика днес“.

      И допълва:  българският народ се надява на „спасител“, който ще излезе и ще се справи сам, като „пробие системата“, като даде на страната невъобразими перспективи и растеж. Но това е невъзможно – държавата не работи. Населението ще се разочарова от настоящата политика, която не изпълнява обещанията си и отново на изборите ще предпочете тези, които му обещаят неземно добро. Кръгът е затворен, а страната седи на едно място.

      Така изглежда България, видяна отвън. От месия на месия…до просия.

      Отвътре е другояче. Поне така ни представят нещата домашните анализатори. Тиранът падна, сега всичко ще се оправи. Този генерал беше лош, но този, дето идва, е добър. Щото е наш.

      „Лошият“ генерал загуби изборите, понеже стъпка по стъпка извървя пътя, който го превърна в копие на предшествениците му. Усещане за непогрешимост и всевластност, арогантно и самозабравило се обкръжение и корупция, много корупция. В резултат – бедност и отчаяние и  – както пишат руснаците, страната седи на едно място.

      Мисля даже, че са благосклонни – ние не тъпчем на място. Се връщаме.

      Обективният, а не еуфоричният анализ на победата на Румен Радев сочи едно: той беше използван за наказание на Бойко Борисов и особено за карикатурната му кандидатура за президент. В голяма част от анализите се сочи, че той проправя пътя за връщането на оригиналните комунисти във властта и за външнополитически завой към Русия.

      Това, особено за връщането на БСП на власт, предстои да се види.  А завоят към Русия не зависи от българския президент.

      Има надежда за промяна. Но не вярвам, че БСП (и ДПС) могат да са алтертернатива. На каквото и да е.

      Българската политическа действителност има конструктивен дефект. Тя е направена да гарантира власт на една тънка прослойка и запушва възможностите за хора, които не искат да бъдат част от статуквото.

      И ако някой случайно се промъкне, или става като предишните, или системата го изхвърля.

      При това положение дали генералът е Борисов или Радев – все тая. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ