събота, 28.09.24
19.8 C
София
23 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      Добре дошли в птицефермата

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      В новата си история България е имала две правителства, съставени с мандат на трета политическа сила (не първите две, които получават мандата автоматично). И в двата случая мандата взима ДПС. И в двата случая след управлението на тези правителства са нанесени тежки поражения на политическата система и на страната.

      Първото такова правителство беше след свалянето на това на Филип Димитров през 1992. Направи го професор Любен Беров с мандата на ДПС, с подкрепата на БСП и на т.нар. сини мравки – предимно внедрени в СДС депутати. Внедрени от Държавна сигурност.

      Беровото правителство изкара две години, след което Жан Виденов и БСП дойдоха на власт с едно от най-големите мнозинства – 125 депутати и еднопартийно управление на комунистите.

      Беров люля България, докато от инкубатора се измъти червеното пиленце. И това червено пиленце докара страната до най-тежката катастрофа. Да не говорим за развалата на нравите и ерозията на енергията. Просто ни успаха.

      Второто такова правителство беше това на Тройната коалиция през 2005. То също си изкара мандата, а след него се излюпи друго пиленце. ГЕРБ. Сега това пиленце вече е птичище. Огромна, някои казват граблива, птица.

      Но инкубационният му период беше от 2005 до 2009.

      Сега след – извинявам се – говорилнята при президента се разбира, че отново се готви вариант трета политическа сила да вземе мандата. Само че не ДПС, а Патриотичният фронт. В новата конфигурация патриотите са ерзац на ДПС. Ерзац значи заместител.

      Значи, докато в предишните случаи Доган раздаваше порциите, сега ще ги раздава триумвиратът Красимир Каракачанов-Валери Симеонов-Волен Сидеров. Премиер се знае кой ще бъде, а сигурно Волен ще е министър на вътрешните работи. А Валери Симеонов си е баш за външен.

      Междувременно ще се мъти поредното пиленце. Дали ще е червено или от друга боя – ще видим. Ама му трябва малко време в инкубатора.

      Това, което в момента правят партиите, е напълно безотговорно и напълно егоистично. Част от депутатите, които много добре знаят, че при следващи избори шансът да влязат е много малък, ще подкрепят кое да е правителство, което да удължи живота на този парламент.

      Това са голяма част от реформаторите, цялото БДЦ, цялото АБВ, но също доста депутати от ГЕРБ, които са изпаднали в немилост. Мисията „Беров-2“ е напълно възможна.

      През това време референдумът ще избледнее, харизмата на новия президент, доколкото изобщо я има, ще се изтърка, ще се запролети и народът ще стегне куфарите за гурбет в Испания и Гърция, а приказките за реформи и промени ще останат там, дето са изречени.

      И най-важното. Инкубаторът ще си работи.

      Добре дошли в птицефермата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ