събота, 28.09.24
21.3 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Бъдни вечер

      На 24 декември християните празнуват Бъдни вечер – деня преди Рождество Христово. Денят е последен от Коледните пости, а трапезата на вечеря е натоварена с висока степен на символика и има характерна обредност.

      Храната на Бъдни вечер е постна, а на масата се слагат нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. На масата ке слага варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища на България се меси питка, в която се слага пара.

      Традиционно се меси още една пита – божичник, вечерник – която се чупи и раздава на членовете на семейството, като първото парче е за Света Богородица.

      Трапезата остава неприбрана, тъй като се вярва, че на този ден починалите близки идват в дома.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ