На 24 декември християните празнуват Бъдни вечер – деня преди Рождество Христово. Денят е последен от Коледните пости, а трапезата на вечеря е натоварена с висока степен на символика и има характерна обредност.
Храната на Бъдни вечер е постна, а на масата се слагат нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. На масата ке слага варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища на България се меси питка, в която се слага пара.
Традиционно се меси още една пита – божичник, вечерник – която се чупи и раздава на членовете на семейството, като първото парче е за Света Богородица.
Трапезата остава неприбрана, тъй като се вярва, че на този ден починалите близки идват в дома.