понеделник, 23.09.24
16.8 C
София
22 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      Зеленский опрощава €260 млн. данъци на малкия бизнес

      Да се опростят 7,5 млрд. гривни (около 260 млн. евро) просрочени данъчни задължения предлагат от екипа на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленский.

      Става дума за еднократните такси на украинските еднолични търговци (ЕТ) в периода между 1 януари 2016 г. и 1 януари 2019 г. Според украинското законодателство, от 2011 г. ЕТ-та трябва да плащат еднократни такси, дори и да нямат отчетена дейност.

      Еднократната такса за ЕТ е 22% от минималната заплата, която е 140 евро. „Има много граждани, които реално не осъществяваха дейност“, коментира икономическият съветник на Зеленский Данил Гетманцев.

      Според него много хора са си регистрирали ЕТ-та преди години, но не са осъществявали дейност. „Сега, като изтичат сроковете за давност, властите се сещат за тях и им пращат данъчни уведомления, нищо не може да се направи – по закон те трябва да си платят“.

      „Струва ни се, че не е правилно да си плащаш данък за дейността, която не си осъществявал“, категоричен е съветникът на Зеленский. 

      Първият зам.-министър на икономическо развитие и търговия Максим Нефьодов призна, че като цяло предложението на новия президент е „стъпка в правилна посока“. „Това обаче, изисква щателно анализира на данъчните задължения, за да се избегнат опасни прецеденти“, каза чиновникът.

      Володимир Зеленский пледираше за много по-мащабна данъчна амнисития по време на кампанията си за президент. Идеята беше данъчната ставка да е 5% за тези, които искат да си изкарат бизнеса или капитала на светло.
      „Откраднал си от бюджета, извел си парите в офшорите – плати петте процента и си легализирай капитала в Украйна“, казваше новоизбраният президент.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ