понеделник, 23.09.24
7.8 C
София
17 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      Китай призова САЩ „да не показват мускули“ в Южнокитайско море

      Китай призова въоръжените сили на САЩ „да престанат да показват мускули“ в Южнокитайско море и да не прибавят „нови неясноти“ около Тайван, предават световните агенции.

      Китайския министър на отбраната Вей Фънхъ е бил на среща с шефа на Пентагона Марк Еспър в Банкок, ден след като Еспър публично обвини Пекин, че „все повече прибягва до натиск и сплашване за постигане на стратегическите си цели“ в региона.

      На провелата се среща Вей се е обърнал към Еспър с призив „да престане да „показва мускули“ в Южнокитайско море и да не предизвиква и ескалира напрежението в Южнокитайско море“, заяви говорител на китайското министерство на отбраната.

      Военоморските сили на САЩ редовно дразнят Китай с операции, които наричат операции „за свободата на мореплаването“, с кораби, които преминават близо до заети от Китай острови в Южнокитайско море.

      В отговор на въпрос към Вей какво Китай би искал от САЩ да променят в поведението си и дали това включва спирането на операциите „за свобода на мореплаването“, говорителят на китайското министерство на отбраната отвърна: „Призоваваме САЩ да престанат да се намесват в Южнокитайско море и да спрат военната провокация в Южнокитайско море.“

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ