сряда, 02.10.24
19.1 C
София
21 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      Кметът на Прага потвърди: Имало е план на руските спецслужби да бъда убит

      В интервю пред телевизия Prima кметът на 6-ти район на чешката столица Прага Онджей Коларж потвърждава, че е имало план за убийството му от представител на руските спецслужби.

      „Установен е фактът, че тук се е намирал руснак чиято цел е била да ме убие. И не само мен, но и Гржиб (кметът на Прага) и Новотни“, казва Коларж пред медията, цитирана от ВВС.

      Припомняме, че кметът на Прага Зденек Гржиб предизвика гнева на Кремъл след като ръководеше лично церемонията по преименуването на площада, на който се намира посолството на Русия на името на убития руски опозиционер Борис Немцов.

      Той потвърждава пред ВВС, че полицията го охранява още от средата на април.

      „Ако това убийство се случи, това ще означава, че руските институции са пресекли червената линия, защото е недопустимо да бъде убиван демократично избран политик от друга страна, това е неприемливо в цивилизованото общество“, коментира и Гржиб.

      „Спорът между Русия и Чехия прераства в дипломатически конфликт, след като чешкото министерство на външните работи излезе с протестна нота срещу действията на Москва“ пише днес и германският Frankfurter Allgemeine Zeitung.

      Припомняме, че чешкото списание Respekt съобщи, че Русия е изпратила в Прага убиец, който да отрови с рицина кметът Гржиб и още двама представители на градската управа.

      Твърденията са, че причините са преименуването на плащада, както и демонтирането на паметника на съветския маршал Конев.

      Всъщност, от Москва към Гржиб и Коларж бяха отправени съвсем явни закани, но от юридически характер, след като стана ясно, че срещу тях е започнало наказателно дело за „оскверняване на военни паметници“.

      Чешкият сенат прие резолюция, в която се казва, че заплахите спрямо публични личности от страна на чужда държава са „безпрецедентно посегателство срещу националния суверенитет“.

      „В случая с Русия това трябва да бъде приемано особено сериозно, предвди това, че в близкото минало рускикехспецслужби са извършвали нееднократно насилствени и престъпни деяния на територията на други страни“, пише Frankfurter Allgemeine.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ