вторник, 24.09.24
11.3 C
София
10 C
Пловдив
14.9 C
Варна
Search Suggestions

      Учени от Ухан доказаха: Коронавирусът остава във въздуха поне два часа

      Китайски учени, изследващи условията на разпространението в реалния свят на смъртоностния коронавирус, установяват с все по-голяма категоричност разпространението на Covid-19 по въздуха. Те твърдят, че са установени генетичните маркери на вируса във въздуха в две болници в Ухан, Китай, където е започна огнището.

      Техните открития бяха публикувани в понеделник в сп. Nature.

      Остава неясно дали вирусът в събраните проби е бил заразен, но капчиците, които се разпространяват чрез дишане и говорене, могат да останат в атмосферата и да бъдат вдишвани от други.

      „Те остават във въздуха, плаващи наоколо поне два часа“, казва Линси Мар, професор по гражданско и екологично инженерство в Virginia Tech.

      Има сериозни данни, които създават предположенията, че заразата остава във въздуха поне два часа.

      Въпреки че коронавирусната РНК – генетичният план на вируса – присъства в аерозолите, учените все още не знаят дали вирусите остават инфекциозни или тестовете просто са открили безобидни вирусни фрагменти.

      В изследването в Ухан не са открити вируси на повечето публични места, които са изследвани, включително жилищната сграда и супермаркета, въпреки че някои нива са открити в претъпкани райони извън една от болниците и в универсалните магазини.

      „Интересно беше да видя, че има измерими количества“, каза г-жа Марр. „Мисля, че е добро доказателство, че трябва да се избягва струпването на хора”, счита тя.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ