понеделник, 23.09.24
16.8 C
София
22 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      Китай разположи нови структури в спорната територия с Индия

      Китай е засилила присъствието си в района в близост до мястото на сблъсъците с Индия в Хималаите. Това става ясно от разпространени е медиите сателитни снимки, които засилват опасенията от ядрена война, пише Aljazeera. 

      В понеделник индийските и китайски военни се договориха да оттеглят въоръженията си от спорната територия. 

      На 15 юни в долината Галуан, Хималаите бяха убити 20 индийски войници в първият сблъсък между Индия и Китай след 45 години. 

      Сателитни снимки разкриват, че има голяма активност в територията, седмица след военните действия. Тези действия показват рискът от нарушаване на мирните споразумения и засилване на интереса от двете страни към спорната територия. 

      Долината на Галуан, където се е случил сблъсъкът, попада в отдалечен участък от 3380-километрова линия фактическа граница, установена след войната между Индия и Китай през 1962 г.

      Снимките, заснети в понеделник от американската компания за космически технологии Maxar Technologies, показват обширни китайски структури в близост до река Галуан.

      Натан Рузер, експерт по сателитни данни в Австралийския институт за стратегическа политика, заяви, че активността в района е малък признак за ескалация на напрежението между двете държави. 

       

      Снимки: Aljazeera

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ