понеделник, 23.09.24
16.8 C
София
22 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      Китайският парламент прие закон за сигурността в Хонконг

      Китай прие спорен нов закон за Хонконг, който ще даде възможност на властите да се борят с опозицията срещу Пекин, предаде всекидневникът Ню Йорк Таймс. Бързото одобрение на закона в Пекин показа неотложността, с която лидерът на Комунистическата партия Си Дзинпин отстъпи разширяването на контрола в Хонконг. Това се случва след като миналата година територията беше обхваната от протести за опазване на демокрацията. 

      Законът подчертава решимостта на Пекин да постигне политическа промяна в Хонконг, бивша британска колония със собствена правна система и граждански свободи, отсъстващи в Континентален Китай. Може да се използва за потушаване на протести като миналогодишните. 

      Китай одобри закона ден преди 1 юли, политически значима годишнина от предаването на Хонконг на Китай през 1997г. На тази дата редовно се провеждат протести за запазване на демокрацията в полуавтономната територия. На годишнината миналата година мащабна мирна демонстрация прерастна в насилие, когато малка група активисти нахлу в Законодателния съвет на Хонконг. Групата разби стъклените стени на сградата и нарисува лозунги във вътрешната камера. 

      Очаква се новото законодателство да влезе в сила, след като бъде обнародвано в специалния административен район на КНР. Китайските власти твърдят, че новият закон няма да засегне човешките права на местното население, нито интересите на инвеститорите. 

      Той обаче, още преди официално да влезе в сила, нанесе удар на опозиционните сили на територията. Четирима висши членове на политическа организация в Хонконг, която привличаше критични млади хора, обявиха, че напускат групата, поради заплахата от новия закон. В тях се включи Джошуа Вонг, лидер на демонстрациите за демокрация през 2014г. Той коментира ситуацията в Туитър така: 

      „Пекин току-що прие Законът за националната сигурност. Това бележи края на Хонконг, който светът познаваше преди.“

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ