събота, 28.09.24
21.3 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Дания привика руския посланик заради „провокативни полети“ на руски изтребители

      Министерството на външните работи на Дания привика посланика на Москва в Копенхаген заради нарушения от страна на самолетите на ВВС на Русия на границите на страната, предава РИА Новости.

      „За щастие, това е един от онези редки случаи, когато се считам за задължен да призова посланика. Това е сериозна и недвусмислена дипломатическа стъпка. На руския посланик беше ясно подчертано, че подобни провокативни полети трябва да бъдат преустановени“, заяви датският външен министър Йепе Кофода.

      Според него тези действия на Руската федерация ще бъдат обект на обсъждане със съюзниците на предстоящата среща на върха на НАТО. „Фактът, че руските изтребители два пъти са нарушили въздушното пространство на Дания, е сериозно и неприемливо потъпкване на всички приложими международни норми и правила за военната авиация“, допълни министърът.

      По-рано датското министерство на отбраната съобщи, че руските самолети са нарушили въздушното пространство на страната в района на остров Борнхолм два пъти на 11 юни.

      Москва многократно е заявявала, че всички полети на руски самолети са били и се извършват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, без да се нарушават границите на други държави.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ