събота, 28.09.24
26.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      Литва строи ограда по границата с Беларус заради потока от имигранти

      Властите в Литва започнаха да изграждат телена ограда по границата си с Беларус, за да спрат потока от нелегални имигранти, предадават европейските медии.

      Само през първите дни на юли на литовска територия са били задържани над 900 души – в пъти повече, отколкото за цялата минала година.

      Според литовските полиитици това е резултат от целенасочена политика на Минск.

      Преди вереме беларуският лидер Александър Лукашенко обяви, че прекратява сътрудничеството по миграцията, след като Евросъюзът наложи икономически санкции срещу Беларус заради принудителното приземяване на самолета на Ryanair и ареста на журналиста Роман Протасевич през май.

      Беларуските власти не само са отслабили граничния контрол, но през последните седмици са организирали и въздушен транспорт на имигранти от Багдад и Истанбул за Минск, твърдят от литовското правителство.

      Според министър-председателя на Литва Ингрид Шимоните властите в Беларус дори са намерили начин да печелят финансови облаги от тези хора.

      Прокарването на бодлива тел през първите 500 метра започна днес, но стотици километри от литовско-беларуската граница остават без каквато и да физическа преграда или видеоконтрол.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ