сряда, 25.09.24
22.9 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Украински посланик: Киев може да се откаже от НАТО, за да избегне войната с Русия

      Посланикът на Украйна в Обединеното кралство в понеделник отстъпи от коментарите, в които изглежда показва, че Киев може да се оттегли от кандидатурата си за присъединяване към НАТО, за да избегне войната с Русия, наричайки това „недоразумение“.

      Попитан в неделя дали Украйна ще обмисли да се откаже от кандидатурата си за НАТО, ако това ще предотврати поредното руско нахлуване, Вадим Пристайко каза пред BBC Radio 5Live:
      „Може би, особено когато сме заплашени по този начин, изнудвани от това и подтикнати към него.“
      Но след като коментарите му предизвикаха възмущение, украинското външно министерство заяви, че „думите на посланика са извадени от контекста“ и „перспективата за присъединяване към НАТО остава заложена в конституцията“.

      В понеделник самият Пристайко се появи отново в ефир, за да „изясни“ позицията си, казвайки пред BBC Breakfast, че Украйна е „готова на много отстъпки“ в преговорите си с Русия, „но няма нищо общо с НАТО“.

      Украинският президент Петро Порошенко през 2019 г. подписа конституционна поправка, с която се ангажира страната да стане член на НАТО и ЕС.

      Украинското посолство в Обединеното кралство съобщи в Туитър, че „няма промяна в плановете за членство в НАТО“.

      Говорител на украинския президент Володимир Зеленски също каза, че стремежите на Украйна за членство в НАТО и ЕС остават „безусловен приоритет“ за Киев.

      Преди Пристайко да се отрече от коментарите си за НАТО, министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хепи в понеделник каза, че Великобритания ще подкрепи решението на Украйна да се откаже от кандидатурата си за НАТО, ако това е изборът на Киев.
      Хепи коментира пред Sky News, че „никое дипломатическо решение не трябва да бъде нещо, което компрометира суверенитета на украинското правителство“, но ако то реши да се оттегли от своите стремежи към НАТО, „те ще подкрепят това“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ