сряда, 02.10.24
19.1 C
София
21 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      Джеймс Клевърли призовава за деескалация, докато Израел започва атака в Ливан

      Обединеното кралство призова за деескалация, след като Израел нанесе удари в Южен Ливан и бомбардира цели в ивицата Газа в отговор на ракетни атаки.

      Трансграничните боеве, докато евреите празнуват празника Пасха, а мюсюлманите отбелязват Рамадан, избухнаха след сцени на насилие в джамията Ал-Акса в Йерусалим.

      Израелските удари в Южен Ливан дойдоха, след като бойци изстреляха близо три дузини ракети оттам.

      Израелската армия заяви, че е атакувала обекти на палестинската въоръжена групировка Хамас в Ливан.

      Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли каза, че и двете страни в спора между Израел и Палестина трябва „да се ангажират отново с уреждане чрез преговори“. Той каза: „Обединеното кралство осъжда безразборните ракетни атаки от Южен Ливан и Газа и признава правото на Израел на самоотбрана.

      „Сега е моментът всички страни в региона да намалят напрежението.

      „По време на сближаването на Пасха, Рамадан и Великден, Обединеното кралство призовава всички страни да спазват историческото статукво в светите места на Йерусалим и да прекратят всички провокативни действия.

      „Обединеното кралство е силен поддръжник на свободата на религията или убежденията и призовава местата за поклонение да бъдат уважавани.

      „Оценяваме важната роля на Йордания като пазител на светите места в Йерусалим и осъждаме насилието на израелската полиция в джамията Ал Акса.

      „Когато израелските сили за сигурност провеждат операции, те трябва да гарантират, че те са пропорционални и в съответствие с международното право.“

      В Ерусалим насилието отново пламна в джамията Ал Акса преди утринната молитва, като израелската полиция, разположена на една от портите, насилствено разпръсна огромни тълпи от богомолци, които скандираха възхвала на Хамас.

      Групата за кампания за правата на човека Amnesty International UK разкритикува отговора на г-н Cleverly.

      Кристиян Бенедикт от благотворителната организация каза: „Закъснелият отговор на Джеймс Клевърли на шокиращото израелско насилие срещу палестинци в джамията Ал Акса не е просто слаб и символичен – той също е опасно подведен, защото ефективно изолира отделни инциденти на насилие от цялостния контекст, който е десетилетия апартейд, окупация и систематична несправедливост срещу палестинския народ.

      „Въпреки обичайните фрази на външния министър за „мир“ и „деескалация“, Обединеното кралство продължава да се противопоставя на жизненоважни международни мерки като текущото разследване на МНС (Международен наказателен съд), предназначено да осигури справедливост и отговорност за израелските и палестински цивилни. ”

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ