събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Заради бунта в Капитолия: Доналд Тръмп е мишена на наказателно разследване

      Бившият американски президент Доналд Тръмп написа в публикация в социалните медии, че е бил информиран от специалния прокурор Джак Смит, че е мишена на наказателното разследване за опити за отмяна на изборите през 2020 г., знак, че той скоро може да бъде обвинен от специалния прокурор.

      „Побърканият Джак Смит, прокурорът от Министерството на правосъдието на Джо Байдън, изпрати писмо (отново, беше неделя вечер!), в което се посочва, че съм МИШЕНА на разследването на Голямото жури на 6 януари и ми дава кратките 4 дни да докладвам на Голямото жури, което почти винаги означава арест и повдигане на обвинение“, написа Тръмп в Truth Social.

      „Съгласно конституцията на Съединените щати имам право да протестирам срещу избори, за които съм напълно убеден, че са манипулирани и откраднати, точно както демократите направиха срещу мен през 2016 г. и много други са правили през вековете“, написа Тръмп.

      Два източника, запознати с въпроса, потвърждават пред CNN, че Тръмп е получил писмото.

      Тръмп също получи целево писмо по-рано тази година от Смит, преди да бъде обвинен в разследването за неправилно боравене с класифицирани документи.

      Говорител на специалния прокурор отказа коментар.

      Целево писмо от федерални прокурори до Тръмп ясно показва, че прокурорите са фокусирани върху действията на Тръмп в разследването за отмяна на изборите през 2020 г. – а не само върху тези около него, които се опитаха да спрат изборната му загуба.

      Наредбите на Министерството на правосъдието позволяват на прокурорите да уведомяват субектите на разследване, че са станали мишена. Често известието, че дадено лице е мишена, е силен знак, че може да последва повдигане на обвинение, но е възможно получателят в крайна сметка да не бъде обвинен.

      Тези уведомления не са задължителни, но прокурорите имат правото да уведомят субектите, че са станали мишена. Веднъж информирана, целта има възможност да представи доказателства или да свидетелства пред голямото жури, ако реши.

      Смит разследва опити за отмяна на изборите през 2020 г., водещи до атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., включително представяне на фалшиви избиратели в щатите, изгубени от Тръмп, и кампания за натиск срещу неговия тогавашен вицепрезидент Майк Пенс, за да се опита да отмени изборите, когато Конгресът потвърди победата на Електоралната колегия на Джо Байдън на 6 януари.

      Голямото жури, разследващо намесата в изборите през 2020 г., се събира днес във федералния съд във Вашингтон.

      Десетки свидетели са разговаряли с прокурорите и са свидетелствали пред Голямото жури в разследването на изборите през 2020 г., включително дълъг списък от топ помощници на Доналд Тръмп в Белия дом, както и бившия вицепрезидент Майк Пенс.

      През последните месеци прокурорите разпитаха също служители на изборите в седемте щата на бойното поле, където екипът на Тръмп невярно заяви измама и представи фалшиви избиратели след изборите през 2020 г.

      Освен това прокурорите се съсредоточиха върху хаотична среща в Овалния кабинет през декември 2020 г. в последните дни на администрацията на Тръмп, в която съветниците на Тръмп обсъдиха конфискуване на машини за гласуване, назначаване на специален прокурор за разследване на избирателни измами и позоваване на военно положение като част от усилията за отмени изборите.

      Редица адвокати на Тръмп също са говорили с федерални следователи. Миналия месец бившият адвокат на Тръмп, Руди Джулиани се срещна със следователи за доброволен разпит в продължение на два дни, което обхвана редица теми, включително бурната среща през декември 2020 г., на която той присъства, съобщи CNN по-рано.

      Адвокатът на Джулиани, Робърт Костело, казва пред CNN, че Джулиани не е получил целево писмо.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ