вторник, 01.10.24
12.9 C
София
17 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Ердоган: Турция ще продължи да подкрепя с всички усилия палестинската кауза

      Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща във вторник да продължи да подкрепя палестинската кауза и да повиши просперитета на палестинците.

      „Като Турция, ние продължаваме да подкрепяме палестинската кауза по възможно най-силния начин. Ние сме дълбоко загрижени за насилието на незаконните заселници“, каза Ердоган по време на пресконференция с гостуващия си палестински колега Махмуд Абас в столицата Анкара.

      Ердоган и Абас проведоха разговори на четири очи в президентския комплекс, за да обсъдят двустранните отношения, въпроса Палестина-Израел и други регионални и международни развития.

      „Не можем да толерираме никакви действия, опитващи се да променят историческото статукво на светите места, особено джамията Ал-Акса. Единството и помирението на палестинците са ключови елементи в този процес“, добави той.

      Подчертавайки, че палестинският въпрос не получава вниманието, което заслужава, Ердоган подчерта значението на ангажираността по въпроса от страна на международната общност, особено на ООН.

      Единственият начин за справедлив и траен мир в региона е да се подкрепи решение за две държави между Израел и Палестина, каза турският президент.

      „Създаването на независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим в рамките на границите от 1967 г. въз основа на параметрите на ООН е от съществено значение за мира и стабилността на целия ни регион“, подчерта той.

      Израелският премиер Бенямин Нетаняху също се очакваше да посети Турция тази седмица, но пътуването беше отложено, след като той претърпя непланирана операция през уикенда.

      Анкара силно подкрепя двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт, включително създаването на палестинска държава със столица Източен Йерусалим.

      От своя страна Абас изрази благодарност на Турция за подкрепящата й позиция по отношение на правата на палестинците, стремежа им към независимост и защитата на Йерусалим и светите места.

      „Изразяваме нашата благодарност към вас, турската държава и турския народ за това, че застанахте зад палестинската кауза“, каза той.

      Освен това Абас поздрави Ердоган за победата му на президентските избори в Турция през май и похвали репутацията на Анкара в региона и в международен план.

      Абас изтъкна предизвикателствата, пред които са изправени палестинците, предвид усилията на сегашното „крайно дясно“ израелско правителство да подкопае политическия процес чрез „расистки и колониални практики“.

      Подчертавайки, че много резолюции, приети от ООН, са останали неприложени през годините, Абас подчерта важността на подкрепата на Турция за отстояването на палестинските права и търсенето на пълноправно членство на Палестина в ООН чрез участие в международни форуми.

      По време на срещата Абас връчи на Ердоган документ, който носи името на площад в Рамала на името на турския лидер.​​​​​​

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ