вторник, 01.10.24
8.4 C
София
13 C
Пловдив
11.1 C
Варна
Search Suggestions

      „Без електричество, без храна, без вода“: Израел нарежда пълна обсада на ивицата „Газа“

      Министърът на отбраната на Израел Йоак Галант заяви, че страната е наредила „пълна обсада“ на ивицата Газа, докато военните продължават да нанасят въздушни удари по палестинската територия.

      „Поставяме пълна обсада на Газа… Без електричество, без храна, без вода, без газ – всичко е затворено“, каза Галант във видео съобщение, имайки предвид анклава, който е пренаселен с 2,3 милиона души.

      Източници на Ал Арабия и Ал Хадат съобщиха, че военни самолети са бомбардирали две джамии в Газа в понеделник сутринта.

      Междувременно израелската армия съобщи, че е ударила повече от 100 цели в Газа и нейните танкове и дронове са разположени през отворите на ивицата в граничната ограда, за да попречат на всеки да навлезе в зони под техен контрол.

      Близо 500 души, включително деца и жени, бяха убити в Газа, а хиляди други бяха ранени при атаките на Израел.

      Хуманитарният коридор за доставяне на помощ в ивицата Газа след израелските удари трябва да бъде отворен спешно, каза източник от Палестинския червен полумесец пред Al Arabiya.

      Организацията на обединените нации съобщи, че броят на разселените жители на Газа е нараснал до над 123 000 в резултат на боевете между израелските военни и Хамас след нападението в събота.

      До късно в неделя ответните израелски въздушни удари са унищожили 159 жилищни единици в Газа и са нанесли сериозни щети на 1210 други, според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

      Агенцията на ООН за палестинските бежанци съобщи, че училище, приютяващо стотици семейства, също е било ударено.

      Няколко израелски новинарски медии, цитирайки служители на спасителната служба, информираха, че най-малко 700 души са били убити в Израел, включително 44 войници.

      Сирените прозвучаха в Тел Авив и Йерусалим, когато Хамас изстреля ответни ракети към Израел, съобщиха от армията.

      Бригадата Из ал-Дин ал-Касам, военното крило на въоръжената групировка Хамас, заяви, че е изстреляла залп от ракети към Тел Авив и Йерусалим в отговор на бомбардировките на Израел срещу цивилни и техните домове, съобщи Al Arabiya в понеделник.

      Групата насочи залп от 120 ракети към израелските градове Ашдод и Ашкелон в отговор на продължаващите набези на военните в Ивицата Газа и Западния бряг.

      Видео, циркулиращо онлайн, показва дим, издигащ се от летище Бен Гурион, главната международна врата на Израел, но нито един полет не е засегнат.
      Авиационните власти на страната съобщиха, че ракета е била прихваната близо до летището и няма засегнати терминали.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ