понеделник, 30.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Блинкен: Докато Америка съществува, винаги ще бъдем до Израел

      Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща по време на посещение в четвъртък, че Съединените щати „винаги“ ще подкрепят Израел, но каза, че палестинците също имат „легитимни стремежи“, които не са представени от въоръжената групировка Хамас.

      „Вие може да сте достатъчно силни сами, за да се защитите“, каза Блинкен по време на среща с премиера Бенямин Нетаняху, докато войната бушува между Израел и Хамас.

      „Но докато Америка съществува, никога, никога няма да ви се наложи. Винаги ще бъдем до вас.”

      На посещение в знак на солидарност Блинкен съобщи броя на жертвите на американски граждани, като каза, че най-малко 25 са потвърдени сред мъртвите.

      Президентът Джо Байдън обеща непоколебима подкрепа за Израел и не призова за сдържаност срещу Хамас, но Блинкен намекна за необходимостта от евентуално мирно споразумение – идея, която отдавна среща съпротива от десния Нетаняху.

      „Всеки, който иска мир и справедливост, трябва да осъди управлението на терора на Хамас. Ние знаем, че Хамас не представлява палестинския народ или техните законни стремежи да живеят с равни мерки за сигурност, свобода, правосъдие и достойнство“, каза Блинкен.

      Блинкен си припомни как дядо му е избягал от антисемитски погроми в Русия, а вторият му баща е оцелял в нацистките концентрационни лагери.

      „Идвам пред вас не само като държавен секретар на Съединените щати, но и като евреин“, каза Блинкен.

      „Идвам пред вас също като съпруг и баща на малки деца. Невъзможно ми е да гледам снимките на убити семейства, като майката, бащата и трите малки деца, убити, докато са се приютявали в дома си в кибуца Нир Оз, и да не мисля за собствените си деца“, каза той.

      Блинкен обеща, че администрацията на Байдън и Конгресът ще работят заедно, за да отговорят на военните искания за Израел, който се радва на широка подкрепа от различни партии.

      „Тъй като нуждите на отбраната на Израел се развиват, ние ще работим с Конгреса, за да сме сигурни, че те са изпълнени“, каза той.

      Нетаняху, говорейки до Блинкен, изрази признателност за подкрепата на САЩ и каза, че Хамас, който управлява блокираната Ивица Газа, трябва да се третира като ISIS.

      „Както ISIS беше смазан, така и Хамас ще бъде смазан. И Хамас трябва да бъде третиран точно както беше третиран ИДИЛ“, каза Нетаняху.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ