понеделник, 30.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗВЪНРЕДНО: Израелски части нахлуха в Газа, Нетаняху обяви, че „това е само началото“

      Израел каза, че неговата пехота и танкове са извършили нападения в ивицата Газа в петък, първото съобщение за преминаване от въздушна война към наземни операции за изкореняване на бойци на Хамас седмица след смъртоносната им атака в Южен Израел.

      Някои жители на Газа напуснаха домовете си в петък, за да избягат от пътя на израелската атака, след като Израел нареди на повече от милион души да напуснат северната половина на Ивицата Газа в рамките на 24 часа. Хамас им каза да не отиват.

      Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предупреди, че едноседмичното отмъщение на Израел за нападението на Хамас от Газа е „само началото“.

      „Удряме враговете си с безпрецедентна мощ. Подчертавам, че това е само началото.”

      Израелската армия заяви, че за първи път нейните сухопътни войски действат в ивицата Газа, извършвайки „локализирани нападения“.

      Войски, подкрепени от танкове, са организирали нападения срещу палестинските ракетни екипажи и търсят информация за израелските заложници, взети от Хамас през уикенда, каза говорителят контраадмирал Даниел Хагари.

      Междувременно някои граждани в град Газа отказват да напуснат, тъй като наближава крайният срок на Израел да се измъкне, преди да започне очаквана наземна инвазия.

      „Смъртта е по-добра от напускането“, каза Мохамад, 20. „Роден съм тук и ще умра тук. Напускането е стигма.“

      Съобщава се, че десетки хора, бягащи от град Газа, са били убити при въздушни удари, докато няколко хиляди жители са се отправяли от северната ивица Газа.

      Служители на ООН предупредиха, че движението на 1,1 милиона палестинци ще предизвика „смразяваща костите“ хуманитарна криза.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ