понеделник, 30.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      СЗО: Евакуацията на уязвими пациенти от Газа е равнозначно на смъртна присъда

      Световната здравна организация (СЗО) заяви в петък (13 октомври), че местните власти в Газа са я информирали, че евакуацията на уязвими пациенти от северната част на региона е невъзможна, след като израелските военни призоваха цивилните да се преместят на юг в рамките на 24 часа. Според доклад на информационната агенция Ройтерс, говорителят на СЗО Тарик Ясаревич е заявил, че има тежко болни хора (в Газа), чиито наранявания означават, че единственият им шанс за оцеляване е чрез поддържане на живота, като например механични вентилатори.

      „Така че преместването на тези хора е смъртна присъда. Искането на здравните работници да направят това е повече от жестоко“, каза Яшаревич. Той посочи, че болниците имат само няколко часа електричество на ден, тъй като са били принудени да разпределят изчерпващите се резерви от гориво и да разчитат на генератори, за да поддържат най-критичните функции. „И дори тези функции ще трябва да бъдат прекратени след няколко дни, когато запасите от гориво се изчерпят“, добави говорителят на СЗО.

      Той също така каза, че времето за предотвратяване на хуманитарна катастрофа изтича, ако гориво, вода, храна и животоспасяващи здравни и хуманитарни доставки не могат да бъдат спешно доставени в Ивицата Газа сред пълното блокиране.

      СЗО вече предупреди, че болниците в ивицата Газа са пред колапс. Болниците в южната част на ивицата Газа бяха препълнени, а две големи болници на север вече надхвърлиха общия си капацитет от 760 легла, съобщи здравната агенция на ООН.

      Ивицата Газа също изпитва недостиг на болнични кръвни банки и лекарства, добави той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ