понеделник, 30.09.24
8.5 C
София
13 C
Пловдив
11.8 C
Варна
Search Suggestions

      Докато броят на жертвите расте, гневът на израелците към правителството расте

      През уикенда израелските служби потвърдиха, че са убили терориста от Хамас, който командваше атаката срещу Израел седмица по-рано. По-късно беше разкрито, че терористът е бил арестуван от Израел през 2005 г. за отвличане и убийство на израелци. Той беше освободен през 2011 г. от правителството на Нетаняху в замяна на пленен израелски войник, отвлечен през 2006 г. като част от сделка за размяна на затворници.

      Сделката включваше освобождаването на над 1000 затворници, много от които опасни терористи, които се върнаха в Газа и се издигнаха в редиците на Хамас.

      Докато израелците продължават да броят загиналите от масовата терористична атака, извършена от Хамас, и се подготвят за вероятно продължителна война в Газа, обществото в страната започва да бъде обземано от гняв заради неуспеха на премиера Бенямин Нетаняху да предотврати нападението – и забавената и неорганизирана реакция на правителството за подпомагане на хилядите жертви и връзка със семействата на тези, които все още са в неизвестност.

      Хиляди обикновени хора се намесиха, за да помогнат там, където правителството не успя, като предоставиха подслон и основни артикули – храна, дрехи и емоционална подкрепа – на около 50 000 израелци, избягали от южните гранични общности и на войниците, включително 360 000 резервисти, докато се подготвят за това, което военните лидери предупреждават, че може да бъде продължителна война.

      В събота, една седмица след атаката на Хамас, при която бяха убити повече от 1300 души и около 160 души бяха взети за заложници в ивицата Газа, стотици се присъединиха към бдение в Тел Авив, проведено от семействата на онези, които все още са в неизвестност.

      През цялата седмица израелците – включително онези, които преди това изразиха подкрепа за дясната коалиция на Нетаняху – изразиха гняв от ужасяващите събития.

      В две болници миналата седмица израелски министри бяха изгонени от помещенията и дори по подкрепящия Нетаняху Канал 14 някои от интервюираните извикаха гневно за несериозното време, което това правителство изразходва за приемане на спорно законодателство, вместо да се фокусира върху екзистенциалните заплахи за сигурността. Съобщава се, че Нетаняху е отменил реч, която е планирал да произнесе пред армейски резервисти, след като е бил прокълнат от гневни войници в база, която е посетил.

      „Трябва да признаем честно, с болка и с наведена глава – не успяхме“, каза финансовият министър Бецалел Смотрич.

      По време на телевизионно предаване на живо в събота вечерта съветникът по националната сигурност Цахи Ханегби призна, че израелските власти са подценили Хамас и не са приели достатъчно сериозно заплахите от Газа.

      „Това беше моя грешка, разбира се, и това показва грешката на всички подобни власти в продължение на много години“, каза той, признавайки, че няколко дни преди това е имало разузнаване за подозрителна дейност на Хамас, но това не е било взето достатъчно сериозно от по-високите нива на разузнавателните сили.

      А в неделя вечер финансовият министър Бецалел Смотрич пое „отговорност за случилото се и отговорност за това, което ще се случи“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ