Search Suggestions
      събота, 19.10.24
      Search Suggestions

          МФ иска да увеличи данъците и осигуровките върху гражданските договори

          Министерството на финансите  предлага значително увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от 2024 г. 

          Изменения в данъчното законодателство може да отнемат правото за намаляване на годишната данъчна основа с 25% за признати разходи за дейността по граждански договори. В същото време хората биха внасяли с до 5% повече за осигуровки. Предложението не се одобрява от работодатели и синдикати.

          „Напротив създава се възможност нa правоприлагащите органи на НАП да тълкуват всяко едно правоотношение по свой начин, тук се ограничават, според нас, възможностите на отношенията между служител и работодател, които касаят изцяло граждански правоотношения а не трудови“, каза изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов, съобщава БНТ. „Има две основни тези, които противоречат на здравия разум. Ако аз съм на граждански договор и извършвам разход за това, че си извършвам разходи със собствени сили и средства. И не ми се признава този разход, инстинктивно аз ще преминава към друга форма или друг договор или ще трябва да регистрирам фирма“, обясни Атанас Кацарчев, главен икономист в КТ „Подкрепа“.

          Основният мотив зад законопроекта е да се разкрият трудови правоотношения, прикрити с граждански договори, но не пояснява какви биха били приходите, ако изменението стане факт. „Не може да променяш данъци, без поне в мотивите или оценката на въздействието да напишеш колко приходи очакваш. Приходите миналата година от подоходно облагане извън трудови правоотношения е извън 500 млн., но пък тук МФ отчита и свободни професии и творчески и т.н., а засегнати са по-малко конкретно гражданските, така е под половината от тези 500 млн.“, заяви Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

          Предприемачите настояват за предвидима данъчна политика – обратното може да доведе до отлив на инвестиции и забавяне на икономическия растеж, какъвто вече се вижда в ИТ сектора, където гражданските договори са нещо обичайно. „Много хора започват да работят на граждански договори, тъй като това е една от най-лесните първоначални начини да бъдат сами предприемачи, самонаети и да си плащат данъците. Но това да не се признава съответно направените разходи да се приспадат съответно и да се надуват и завишат осигуровки, които са форма на застраховка е чисто и просто увеличаване на техните данъци“, смята Пламен Цеков, предприемач, член на Българската предприемаческа асоциация.

          Действащото трудово законодателство не предвижда гъвкавост по отношение на работното време и взаимоотношенията между бизнеса и служителите, обясняват работодателите.

           

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions