понеделник, 30.09.24
8.5 C
София
13 C
Пловдив
11.8 C
Варна
Search Suggestions

      МО на Израел: Не се интересуваме от война на северната си граница с Ливан

      Тъй като фокусът на света беше основно върху продължаващата война в Газа, Израел може да е в разгара на подготовка за война на два фронта. Израелската армия в понеделник (16 октомври) заяви, че е активирала план за евакуация на жители в близост до Ливан ден след размяна на огън с Хизбула, която оттогава доведе до смъртта на един цивилен и рани други трима.

      Фокусът също се измести от Западния бряг, където опустошителната бомбардировка на Израел срещу Газа в отговор на атаката на палестинската въоръжена групировка Хамас срещу Южен Израел подхрани смъртоносно насилие, предизвиквайки опасения, че то може да избухне и на друг фронт във войната.

      Израелските военни съобщиха, че са активирали план за евакуация на жители в двукилометрова зона от Ливан. Това се случва ден, след като най-малко един цивилен беше убит, а други трима бяха ранени, след като базираната в Иран ливанска въоръжена групировка Хизбула изстреля ракети по гранично село в северната част на Израел.

      Планът включва евакуацията на 28 израелски селища в северната част на страната, жителите на които ще бъдат преместени в субсидирани от държавата къщи за гости, се казва в изявление на Израелските отбранителни сили (IDF) и министерството на отбраната.

      Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза в неделя, че Израел не се интересува от война на северната си граница с Ливан.

      Тежко въоръжената група, подкрепяна от Иран, също атакува пет израелски аванпоста в оспорваната зона на фермите Шебаа в събота (13 октомври) и заяви, че е „напълно готова“ да се присъедини към войнствената групировка Хамас във войната, когато му дойде времето.

      Според министерството на здравеопазването на палестинските власти най-малко 58 палестинци са били убити и повече от 1100 са били ранени от събота (7 октомври) – след като Хамас предприе смъртоносната си внезапна атака срещу Израел – в сблъсъци с израелски войски, арести и атаки от еврейски заселници.

      Междувременно IDF в понеделник (16 октомври) заяви, че нейните войски са арестували 360 издирвани палестинци на Западния бряг, включително 210 свързани с Хамас, от началото на войната с палестинската въоръжена група в Газа.

      Израелските военни твърдят, че 20 членове на Хамас са били арестувани само снощи и са иззели оръжия и военно оборудване от един от задържаните в село Кафър Калил.

      През последните дни имаше множество съобщения за избухнали сблъсъци между израелската армия и палестинците на Западния бряг, особено след началото на войната между Хамас и Израел. ООН също нарече изминалата седмица най-смъртоносната за палестинците от Западния бряг поне от 2005 г.

      Синдикатът на палестинските журналисти (PSJ) заяви в понеделник, че Израел е убил 11 палестински журналисти при въздушни удари в Газа от началото на войната и над 20 други са били ранени, съобщи палестинската информационна агенция Wafa.

      Според PSJ двама журналисти са в неизвестност и 50 главни и клонови офиси на медийни центрове са били бомбардирани на фона на продължаващите израелски въздушни удари в Газа. Групата също така твърди, че журналисти са били „бити, задържани и възпрепятствани“ да отразяват насилието на Западния бряг и Йерусалим, съобщи палестинската информационна агенция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ