понеделник, 30.09.24
8.9 C
София
13 C
Пловдив
12.1 C
Варна
Search Suggestions

      Помощта за Газа заседна

      Египет заяви в понеделник, че Израел не сътрудничи с доставката на помощ в Газа и евакуациите на притежателите на чужди паспорти през единствения вход, който не контролира изцяло, оставяйки стотици тонове доставки блокирани.

      Кайро твърди, че пропускателният пункт Рафа, потенциално жизненоважен канал за страшно необходимите доставки за обсадения палестински анклав, не е официално затворен, но не работи поради израелските въздушни удари върху страната на Газа.

      „Има спешна необходимост да се облекчат страданията на палестинските цивилни в Газа“, каза министърът на външните работи на Египет Самех Шукри пред репортери, добавяйки, че преговорите с Израел не са били плодотворни. „Досега израелското правителство не е заело позиция за отваряне на ГКПП Рафа от страната на Газа, за да позволи влизането на помощ и излизането на граждани на трети страни“, каза още той.

      Повече от 2 милиона жители на Газа са под обсада, откакто Израел започна интензивна бомбардировка и блокада в отговор на нападение от бойци на Хамас.

      Два египетски източника по сигурността заявиха пред Ройтерс, че за понеделник сутринта е договорено прекратяване на огъня в южната част на Газа, което да продължи няколко часа, за да се улесни помощта и евакуацията в Рафа. Израел обаче отрече да е имало такова споразумение.

      „В момента няма примирие и хуманитарна помощ в Газа в замяна на извеждане на чужденци“, се казва в изявление от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

      Представителят на Хамас Изат Ел-Решик обяви пред Ройтерс същото.

      В района около Рафа един източник сподели, че не е имало бомбардировки в понеделник и, че египетската страна за пресичане е готова. Шукри каза, че Египет има за цел да позволи нормален поток през ГКПП, включително за палестинци, търсещи медицинско лечение или нормално пътуване.

      Стотици тонове помощ, изпратена от неправителствени организации и няколко държави, чакаха, натоварени на камиони, в близкия египетски град Ал-Ариш за условия, позволяващи влизането в Газа. Това разказват два източника там и свидетел.

      Отделно видео на Ройтерс показа камиони с гориво под флага на ООН, които изглежда напускат Газа за Египет през контролирания от Израел ГКПП Керем Шалом.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ