неделя, 29.09.24
16.3 C
София
15 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      Западни издания за развитието на конфликта в Близкия изток

      Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова за „хуманитарна пауза“ във войната между Израел и „Хамас“. За това съобщава в. „Файненшъл таймс“.

      „Лично аз смятам, че е необходима хуманитарна пауза, за да се даде възможност за доставка и разпределяне на хуманитарна помощ“, заяви още Борел вчера при пристигането си за среща на външните министри на Европейския съюз в Люксембург. Според него паузата е необходима и „за връщането на заложниците“, държани от „Хамас“.

      Израел е увеличил въздушните си удари срещу Газа, като за денонощие е поразил 320 цели в анклава, съобщи вчера израелската армия. Ръководеното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в Газа предаде, че броят на убитите рязко се е увеличил – с 436 души в сравнение с неделя – до над 5000 души.

      В речта си след срещата на външните министри Борел коментира, че вярва, че сред страните членки на ЕС има „консенсус“ относно искането за хуманитарна пауза в конфликта.  Дипломатът призна, че „паузата“ е „по-малко амбициозна цел от прекратяването на огъня“, но ще позволи на хуманитарната помощ да влезе в Газа и да бъде безопасно разпределена. 

      Financial Times отбелязва, че вчера „Хамас“ е освободи още две възрастни жени заложнички от десетките заложници, които неговите бойци заловиха по време на нападението си срещу Израел по-рано този месец. Това се случва на фона на продължаващите дипломатически усилия за овладяване на растящото напрежение в Близкия изток.

      Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху отбеляза, че имената на двете израелски жени са Йохевед Лифшиц и Нурит Купър. Те бяха пленени в кибуца Нир Оз от бойци на „Хамас“, които на 7 октомври превзеха градове в Южен Израел в най-смъртоносното нападение на територията на израелската държава.

      Канцеларията на израелския премиер добави, че съпрузите на двете жени, които бяха отвлечени по едно и също време, все още се намират в плен в Газа. Освобождаването на двете възрастни израелки последва след пускането на други две заложнички в петък. По този начин освободените от „Хамас“ заложници станаха четири.

      Запознат с процеса американски служител заяви, че се водят преговори за освобождаването на още 50 заложници, държани в Газа.

      От Израелските военни части заявиха по-рано вчера, че най-малко 222 души са все още дтржани в плен в Газа. Преди това „Хамас“ твърдеше, че неговите бойци държат около 200 пленници и че може да има още 50 души, които са държани от други фракции в крайбрежния анклав.

      Американският президент Джо Байдън апелира към Нетаняху да допусне доставките на „спешно необходимата“ помощ за Газа, пишат от „Гардиън“. В телефонен разговор с израелския премиер Байдън е „подчертал необходимостта от поддържане на непрекъснат поток от спешна хуманитарна помощ за Газа“, съобщиха от Белия дом.

      Телефонният разговор се е състоял, след като трети конвой от 20 камиона с помощи бе допуснат в Газа през граничния пункт „Рафах“ с Египет. Въпреки това ООН предупреди, че резервите ще се изчерпят през следващите два дни, тъй като в помощите не е включено гориво. Жителите на Газа вече страдат от недостиг на чиста вода, а липсата на гориво означава, че инсталациите за обезсоляване на вода, от които анклавът е силно зависим, както и болниците, може да престанат да работят.

      Представители на ООН твърдят, че ще са нужни около 100 камиона с помощи  на ден, за да се посрещнат основните нужди в Газа, населявана от 2,4 милиона души. Около 1,4 милиона от тях вече са вътрешно разселени.

      В телефонния разговор Байдън е уверил Нетаняху в подкрепата на САЩ и го е осведомил  за „продължаващите усилия за регионално сдържане, включващи ново разполагане на американски военни“, се съобщава в изявлението на Белия дом. Байдън приветства освобождаването на двама заложници от Газа и потвърди ангажимента си да осигури освобождаването на останалите заложници.

      Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази сутрин на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив и бе посрещнат от израелско-френски граждани, които са изгубили близки по време на нападението на „Хамас“ на 7 октомври, както и от семейства на заложници, отебелязва „Гардиън“.

      Френският президент пристигна днес в Израел, за да изрази „солидарността“ на Франция с Израел във войната ѝ срещу „Хамас“. Същевременно обаче той ще призове за „хуманитарна пауза“ и ще подкрепи възобновяването на „политическата перспектива“, предава френското издание „Монд“.

      На Макрон предстои среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, с президента Ицхак Херцог, с министъра без портфейл Бени Ганц и с опозиционнния лидер Яир Лапид. Френският президент ще разговоря също с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас в Рамала. Утре Макрон може да пътува до друга държава в региона, в зависимост от консултациите, коите се провеждат с Египет, Йордания и държавите от Персийския залив.

      Страните членки на ЕС не съумяха да постигнат споразумение да излязат с общ призив за „хуманитарна пауза“, необходима за доставка на хуманитарна помощ за Газа. Това пише изданието „Политико“. Борел заяви, че сред страните членки съществува „широк консенсус“, но не и единодушие, поради което външните министри от ЕС все още не са излезли с решение по казуса.

      ЕС не може да обяви, а само да подкрепи договорено между Израел и „Хамас“ хуманитарно временно спиране на огъня, подчерта Борел. По думите му временното спиране на огъня по хуманитарни причини се различава от прекратяването на огъня. Според Борел временното спиране би дало възможност за ускоряване на хуманитарните доставки, докато прекратяването на огъня е въпрос, който може да бъде договорен само от двете враждуващи страни.

      Двама дипломати, запознати с разговорите, предават, че вчера следобед постоянните представители на ЕС са обсъдили предложен текст за хуманитарната пауза. Възможно е той да бъде добавен към окончателния текст, който лидерите ще одобрят на срещата на върха на Съюза по-късно тази седмица, но по чието съдържание не са постигнали компромис, въпреки че мнозинството е било „за“ приемането му. Споразумение за формулировките може да бъде постигнато на следващата среща на постоянните представители утре, каза един от дипломатите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ