неделя, 29.09.24
15.2 C
София
17 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ нанесоха въздушни удари срещу два обекта в Сирия

      Американските въоръжени сили нанесоха рано тази сутрин въздушни удари по две места в Източна Сирия, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран. Това съобщиха от Пентагонът в отговор на атаките с дронове и ракети срещу американски бази и персонал в региона, започнали в началото на миналата седмица, предадават от Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

      Ударите на САЩ показват решимостта на администрацията на Джо Байдън да поддържа деликатен баланс. САЩ искат да ударят възможно най-силно подкрепяните от Иран групировки, заподозрени в нападения срещу САЩ, за да възпрат бъдеща агресия, вероятно подклаждана от войната на Израел срещу „Хамас“, като в същото време се стремят да избегнат разпалването на региона и провокирането на по-широк конфликт, подчертава АП.

      Информация за конкретните мишени и други подробности все още не са оповестени.

      По данни на Пентагона от 17 октомври насам е имало най-малко 12 нападения срещу американски бази и персонал в Ирак и четири в Сирия. Бригадният генерал от ВВС Пат Райдър каза, че при две от тези нападения 21 американски служители са били ранени. В атаките са използвани безпилотни самолети, насочени срещу военновъздушната база „Ал Асад“ в Ирак и гарнизона „Ал Танф“ в Сирия. 

      В изявление на американския министър на отбраната Лойд Остин се подчертава, че „прецизните удари за самоотбрана са в отговор на поредица от продължаващи и предимно неуспешни нападения срещу американски военни в Ирак и Сирия от подкрепяни от Иран групировки, които започнаха на 17 октомври“.

       

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ