неделя, 29.09.24
18.9 C
София
21 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      Стотици хиляди протестират по целия свят срещу израелските бомбардировки над Газа

      Стотици хиляди демонстранти се събраха в събота в градове в Европа, Близкия изток, Съединените щати и Азия, за да покажат подкрепа за палестинците на фона на бруталната израелска военна атака срещу Ивицата Газа. Това предава Ал Джазеера.

      В едно от най-големите шествия големи тълпи преминаха през центъра на британската столица Лондон, за да настояват правителството на премиера Риши Сунак да призове за прекратяване на огъня.

      Съботното шествие в Лондон беше предимно мирно, но полицията каза, че е извършила девет ареста: двама за нападения срещу служители и седем за нарушения на обществения ред – някои от които бяха третирани като престъпления от омраза.

      Полицията оценява посещаемостта на протеста между 50 000 и 70 000 души.

      Повтаряйки позицията на Вашингтон, правителството на Сунак спря да призовава за прекратяване на огъня, а вместо това се застъпи за хуманитарни паузи, за да позволи на помощта да достигне до хората в Газа.

      Обединеното кралство подкрепи „правото на Израел да се защитава“ след атаката на Хамас на 7 октомври, която уби повече от 1400 души, предимно цивилни.

      Според палестинското министерство на здравеопазването броят на жертвите в Газа надхвърли 7700, също предимно цивилни, откакто израелската бомбардировка започна преди три седмици.

      В Малайзия голяма тълпа от демонстранти скандираха лозунги пред посолството на САЩ в Куала Лумпур.

      Приблизително 100 000 души се събраха на митинг в южния индийски щат Керала в знак на солидарност с Палестина.

      Обръщайки се към стотици хиляди поддръжници на огромен митинг в Истанбул, турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Израел е окупатор и повтори позицията си, че Хамас не е „терористична“ организация.

      Ердоган си навлече остър укор от Израел тази седмица за това, че нарече въоръжената група „борци за свобода“.

      Протести имаше и в иракската столица Багдад.

      Палестинските протестиращи в Хеброн на окупирания Западен бряг призоваха за глобален бойкот на израелските продукти. „Не допринасяйте за убийството на децата на Палестина“, скандираха те.

      На други места в Европа хората излязоха по улиците на Копенхаген, Рим и Стокхолм.

      Някои градове във Франция забраниха митингите от началото на войната, страхувайки се, че те могат да подхранят социалното напрежение. Но въпреки забраната в Париж в събота се състоя малък митинг. Няколкостотин души маршируваха и в южния град Марсилия.

      В столицата на Нова Зеландия, Уелингтън, хиляди хора, държащи палестински знамена и плакати с надписи „Свободна Палестина“, тръгнаха към сградата на парламента.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ