събота, 28.09.24
21.3 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Израелските въздушни и артилерийски атаки удариха две болници в Газа

      Палестинците в северната част на Газа съобщиха за ожесточени въздушни и артилерийски удари рано в понеделник, докато израелските войски, подкрепени от танкове, нахлуха в анклава с наземно нападение, което предизвика все повече международни призиви за защита на цивилните., предава Аларабия.

      Израелските въздушни удари удариха райони близо до болниците Шифа и Ал-Кудс в град Газа, а палестински екстремисти се сблъскаха с израелските сили в граничен район източно от град Хан Юнис, в южната част на анклава, съобщиха палестинските медии..

      Нямаше коментар от Хамас или израелската армия относно боевете рано в понеделник. Ройтерс не успя да потвърди информацията.

      Бомбардировките дойдоха часове след като Израел публикува изображения на бойни танкове на западния бряг на палестинския анклав, сигнализирайки за потенциални усилия за обкръжаване на главния град на Газа два дни след като израелското правителство нареди разширени наземни нахлувания през източната му граница.

      Някои снимки, публикувани онлайн, също изглежда показват израелски войници, развяващи израелско знаме дълбоко в Газа. Ройтерс не можа да провери изображенията.

      Самообявилата се от Израел „втора фаза“ на триседмична война срещу подкрепяните от Иран бунтовници на Хамас до голяма степен се пази от обществеността, като силите се движат в тъмнината и прекъсването на телекомуникациите прекъсва палестинците.

      Прекъсванията на телефонната и интернет връзка изглежда намаляха в неделя, но телекомуникационният доставчик Paltel каза, че израелските въздушни удари отново са прекъснали интернет и телефонната услуга в части от северните части на анклава, където Хамас има командни центрове. Прекъсванията сериозно възпрепятстваха спасителните операции за жертвите на израелските баражи.

      Съобщените удари в близост до болници идват, след като Палестинският червен полумесец заяви в неделя, че е получил предупреждения от израелските власти незабавно да евакуира болницата Ал Кудс, където около 14 000 души са потърсили подслон.

      Израел обвини Хамас, че е разположил командни центрове и друга военна инфраструктура в болници в Газа, нещо, което групата отрича.

      Палестински служители казаха, че около 50 000 души също са намерили подслон в болница Шифа, като добавиха, че са загрижени за продължаващите израелски заплахи към съоръжението.

      Израел затегна блокадата си и бомбардира Газа, откакто въоръжени бойци на Хамас нахлуха през границата с Израел на 7 октомври. Израелските власти казват, че екстремистите са убили около 1400 души и са взели най-малко 239 заложници.

      Засилените атаки от Израел съвпаднаха с нарастващия международен протест за „хуманитарна пауза“, за да се позволи помощ.

      Преговорите с посредничеството на Катар между Израел и Хамас продължиха в неделя, съобщи за Ройтерс източник, информиран за преговорите, и включваха дискусии за възможно освобождаване на заложници.

      Хамас иска петдневна хуманитарна пауза в операциите на Израел, за да позволи помощ и гориво в обсадената Ивица Газа в замяна на освобождаването на всички цивилни заложници, държани от екстремистите, каза източникът, пожелал анонимност.

      Според израелското правителство повече от половината заложници, държани от Хамас, имат задгранични паспорти от 25 държави, включително 54 тайландски граждани.

      В понеделник Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде информиран за хуманитарната ситуация в Газа. 15-членният орган е гласувал неуспешно четири пъти през последните две седмици проекторезолюции, които имат за цел да предприемат действия във връзка с войната, но 193-членното Общо събрание на ООН гласува с голямо мнозинство в петък, за да призове за незабавно хуманитарно примирие.

      Президентът на САЩ Джо Байдън в неделя призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да защити цивилните в Газа и „незабавно и значително да увеличи потока от хуманитарна помощ“ към обсадения крайбрежен анклав, съобщи Белият дом.

      Байдън и египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси се ангажираха със значителното ускоряване на помощта, която се влива в Газа от неделя, съобщи отделно Белият дом.

      Полковник Елад Горен от COGAT, агенцията на израелското министерство на отбраната, която координира работата си с палестинците, каза, че Израел ще позволи драстично увеличаване на помощта за Газа през следващите дни и палестинските цивилни трябва да се насочат към „хуманитарна зона“ в южната част на малката територия.

      Медицинските власти в Ивицата Газа, която има население от 2,3 милиона души, казаха в неделя, че 8005 души – включително 3324 непълнолетни – са били убити.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ