събота, 28.09.24
21.3 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      „Хамас“ иска 5 дни пауза в конфликта с Израел, за да освободи всички цивилни заложници

      Ислямисткото движение „Хамас“ иска петдневна пауза в операциите на Израел, за да могат да влязат помощи и гориво в Газа. В замяна от Хамас биха освободили всички цивилни заложници.

       Според „Ройтерс“ това разказва запознат с преговорите в Катар източник, на фона на все по-голям международен натиск върху Израел за „хуманитарна пауза“, но и на разширяващи се израелски операции срещу „Хамас“ в Газа.

      Представители на „Хамас“ обсъждат от дни в Катар възможности за освобождаване на неуточнен брой цивилни сред над 230 заложници, взети от Израел, като сред тях над половината са граждани на чужди държави.

      Изглежда преговорите в Доха не спират въпреки навлизането на израелски сухопътни сили в Газа, което САЩ искаха да бъде отложено, за да се даде време за преговори и въпреки твърденията на американски и израелски представители, че те се провалят.

      Това искане на „Хамас“ може да е отстъпка от досегашната позиция. В събота една от основните мишени на израелските атаки лидерът на „Хамас“ в Газа Яхия Синуар направи първото си изявление, като каза, че движението е готово „незабавно“ да размени заложниците, ако „всички палестински затворници“ бъдат освободени.

      Израел междувременно увеличи рязко хуманитарните помощи през граничния пункт „Рафах“ с Египет. В Газа са влезли 33 камиона вчера – една трета от всички, влезли за седмицата дотогава, откакто Израел се съгласи да бъдат допускани помощи.

      ОТ ООН смятат обаче, че те не са достатъчни. От влезлите досега 117 камиона 70 са с медицински материали, останалите са с хранителни продукти, вода и санитарно оборудване. За сравнение, около 100 камиона влизаха в Газа преди началото на войната на 7 октомври.

      И снощи премиерът Бенямин Нетаняху  коментира, че няма да има хуманитарна пауза, тъй като от нея печели „Хамас“. Израел отхвърля и доставки на гориво, защото се опасява, че то ще бъде използвано от групировката.

      Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание за сухопътната офанзива в ивицата. Държавите в съвета се събират по искане на Обединените арабски емирства в търсене на „незабавна хуманитарна пауза“ въпреки решението на Израел.

      Това става дни след като 120 държави гласуваха в петък за резолюция на Йордания, призоваваща за „устойчиво хуманитарно примирие“.

      Съветът гласува четири пъти в последните две седмици за проекторезолюции за войната, но нито една от тях не бе успешма заради последователно вето на Съединените щати и Русия.

      Снимка; БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ