събота, 28.09.24
26.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      Telegram ограничава достъпа до каналите на Хамас в Google и онлайн магазините на Apple

      Telegram, приложението за криптирани съобщения, тихо ограничи достъпа до няколко канала, свързани с палестинската въоръжена групировка Хамас, предава Ал-Джазеера.

      Официалният акаунт на Хамас, акаунтът на неговото въоръжено крило Бригадите Касам и новинарският акаунт Gaza Now не са достъпни във версии на Telegram, изтеглени от Google Play или App Store на Apple от миналата седмица.

      Акаунтите, които натрупаха стотици хиляди нови последователи след атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври, все още са достъпни от онлайн версията на Telegram и версията на приложението, изтеглена директно от уебсайта на Telegram.

      Въпреки че Telegram не е коментирал публично причините за този ход, ограниченията се появиха, след като Zachor Legal Institute, базирана в САЩ лобистка група, която води кампании срещу „анти-израелски движения“, миналата седмица написа писмо до Apple, посочвайки, че седем Хамас -свързаните акаунти останаха достъпни в iOS, въпреки че бяха блокирани за потребители на Android.

      Apple и Telegram не отговориха на искания за коментар, но Google каза на Al Jazeera в изявление, че Google Play изисква приложенията, които включват генерирано от потребителите съдържание, да модерират „отвратително съдържание, включително съдържание, което популяризира терористични актове, подбужда към насилие или празнува терористични атаки ”.

      Хамас, която управлява Ивицата Газа, се смята за „терористична“ организация от Съединените щати, Европейския съюз, Обединеното кралство, Канада, Австралия, Япония и Парагвай.

      Telegram е използван силно от Хамас за популяризиране на  послания. Хамас използва приложението за излъчване на насилствени видеоклипове и изображения на своите атаки срещу южните израелски общности в реално време. Други въоръжени групировки като ИДИЛ (ISIS) и Ал-Кайда също са използвали Telegram, който е известен с умереността си, за да популяризират своята идеология и да поемат отговорност за атаките.

      „Telegram послужи за цел на Хамас този ден и всеки ден оттогава, тъй като му липсват политики за модериране и тези хлабави правила позволяват на войнствени групи да качват графични кадри от касапницата, в която участват, и след това това съдържание ще се филтрира към други места в интернет като X“, каза Лайла Машкоор, асоцииран редактор в лабораторията за дигитални съдебни изследвания на Атлантическия съвет, пред Ал Джазира.

      Официалните канали на бригадите Касам и Хамас добавиха съответно близо половин милион и 100 000 абонати след атаките от 7 октомври.

      Gaza Now, която е описана като „съвместна с Хамас“ от Атлантическия съвет, премина от 343 506 абонати до почти 1,9 милиона.

      От въвеждането на ограниченията за версиите на Telegram в Google Play и App Store, каналите са загубили между 10 000 и 80 000 абонати.

      Машкоор каза, че статутът на Хамас като правителство на Газа го отличава от въоръжени групи като ИДИЛ, въпреки че и двете могат да споделят насилствено съдържание чрез канали като Telegram.

      „Фактите са си факти и те официално са представителна група за Газа и това налага разговорите около това как се отнасяме към държавни лидери или длъжностни лица да бъдат взети предвид, но разбира се, другият елемент, който трябва да се вземе предвид [е] графиката природата и насилието и как балансирате това – което е наистина трудно да се определи“, каза тя.

      Главният изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров защити свободните политики за модериране на платформата, твърдейки, че е предоставила ценна информация за войната Израел-Хамас и е по-малко вероятно да разпространява вредно съдържание от конкурентите, тъй като потребителите трябва да се включат в канали.

      „Като такива, малко вероятно е каналите на Telegram да могат да бъдат използвани за значително засилване на пропагандата“, каза Дуров в публикация в Telegram по-рано този месец, добавяйки, че модераторите премахват милиони парчета вредно съдържание всеки ден.

      „Вместо това те служат като уникален източник на информация от първа ръка за изследователи, журналисти и проверяващи факти. Въпреки че би било лесно за нас да унищожим този източник на информация, това рискува да влоши и без това тежката ситуация“, каза още Дуров.

      Все пак Хамас изглежда се готви за евентуалното си премахване от Telegram и заяви на своите последователи да изтеглят специално приложение.

      Машкоор коментира, че по-малките канали, които разпространяват информация от основните акаунти на Хамас, също могат да гарантират, че съобщението му ще продължи да циркулира, дори ако Telegram разбие групата.

      „Повечето платформи имат политика срещу хостване на съдържание от определени терористични организации, така че усилията за контролиране на разпространението на това съдържание винаги ще започват от изходните канали“, добави тя.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ