събота, 28.09.24
15.7 C
София
16 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      Арабският свят и САЩ в противоречие относно прекратяването на огъня в Газа

      Палестинската информационна агенция WAFA съобщи, че израелските военни са атакували бежански лагер в Газа в събота, убивайки 51 души, предимно жени и деца, след като призивите за прекратяване на огъня от арабския свят бяха отхвърлени от Съединените щати и Израел, предава Ройтерс.

      С растящия брой на жертвите в Газа, пропалестински демонстранти организираха протести в градове по света в събота, призовавайки за край на почти месечната война.

      WAFA съобщи, че бежанският лагер Магази в централната Ивица Газа е бил ударен от израелска бомбардировка в събота вечерта.

      Ройтерс не можа независимо да провери доклада на WAFA.

      Израелската армия не отговори веднага на искане за коментар. Израел твърди, че е насочен към Хамас, а не към цивилни, и че въоръжените групи използват жителите като живи щитове.

      Говорител на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа, Ашраф ал-Кидра, каза, че голям брой хора са били убити при атаката, без да дава цифри, а десетки тежко ранени са откарани в болница.

      Здравните власти в Газа казаха в събота, че повече от 9488 палестинци са били убити във войната, която започна, когато бойци на Хамас предприеха изненадваща атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1400 души и вземайки повече от 240 други за заложници.

      Външни министри от Катар, Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства се срещнаха с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Аман в събота и настояха Вашингтон да убеди Израел да се съгласи на прекратяване на огъня.

      „Тази война просто ще причини повече болка за палестинците, за израелците и това ще тласне всички ни отново в бездната на омразата и дехуманизацията“, каза външният министър на Йордания Айман Сафади на пресконференция с Блинкен. —“ Значи това трябва да спре“, добави той.

      Висшият американски дипломат обаче отхвърли идеята за прекратяване на огъня, заявявайки, че то би било от полза само за Хамас, позволявайки на ислямистката палестинска групировка да се прегрупира и да атакува отново.

      Вашингтон предложи локализирани паузи в боевете, за да позволи на хуманитарната помощ и хората да напуснат гъсто населената Ивица Газа. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли това, когато се срещна с Блинкен в петък в Тел Авив.

      Блинкен ще посети Турция в неделя за разговори по конфликта. Това е второто му посещение в региона след възобновяването на десетилетния израелско-палестински конфликт.

      Говорейки в Шанхай, Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран нарече израелските действия „военно престъпление“, добавяйки: „Трябва да прекратим това незабавно и да предоставим повече хуманитарна помощ на Газа“.

      Израел удари Газа от въздуха, наложи обсада и започна наземна атака, предизвиквайки глобална тревога за хуманитарните условия в тесния крайбрежен анклав.

      Пропалестински демонстранти организираха протести в събота в градове, включително Лондон, Берлин, Париж, Истанбул, Джакарта и Вашингтон, с искане за прекратяване на огъня.

      Десетки хиляди се събраха във Вашингтон, за да осъдят военната политика на президента Джо Байдън и да поискат прекратяване на огъня. Някои носеха плакати с надписи „Животът на палестинците има значение“, „Да живее Газа“ и „Тяхната кръв е в ръцете ви“.

      В Индонезия, най-населената мюсюлманска страна в света, външният министър Ретно Марсуди каза пред десетки хиляди, събрали се в Джакарта в неделя, че правителството потвърждава подкрепата си за борбата на палестинския народ и ще изпрати втора пратка помощ.

      Влошаването на насилието в окупирания от Израел Западен бряг подхрани опасенията, че палестинската територия може да се превърне в трети фронт в по-широка война – в допълнение към северната граница на Израел, където се разразиха сблъсъци с ливанските сили на Хизбула.

      „Това беше сериозен проблем, който само се влоши след конфликта“, каза Блинкен, добавяйки, че го е повдигнал в петък на срещите си с израелски официални лица. „Извършителите трябва да понесат отговорност“, допълни той.

      Тази година вече беше най-смъртоносната за жителите на Западния бряг от поне 15 години с около 200 убити палестинци и 26 израелци, според данни на ООН. От началото на войната в Газа са убити 121 палестинци от Западния бряг.

      Ежедневните атаки от израелски заселници са се увеличили повече от два пъти, показват данни на ООН, въпреки че повечето от смъртните случаи са настъпили по време на сблъсъци с израелски войници.

      Миналия месец Израел нареди на всички цивилни да напуснат северната част на Ивицата Газа, включително град Газа, и да се насочат към южната част на анклава. Оттогава израелската армия е обкръжила най-големия град в Газа и води ожесточени улични битки с бойците на Хамас.

      Специалният пратеник на САЩ Дейвид Сатърфийлд каза в Аман в събота, че между 800 000 и един милион души са се преместили в южната част на Ивицата Газа, докато 350 000 до 400 000 са останали в и около град Газа.

      Условията на живот в Газа, които вече бяха ужасни преди боевете, се влошиха още повече. Храната е оскъдна, жителите са прибягнали до пиене на солена вода, а медицинските услуги са в колапс.

      Хуманитарната служба на ООН OCHA изчислява, че близо 1,5 милиона от 2,3 милиона души в Газа са вътрешно разселени.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ