събота, 28.09.24
11.8 C
София
15 C
Пловдив
17.1 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ: Палестинците трябва да управляват Газа след войната

      Израелските сили се сражаваха с бойци на Хамас през взривени от снаряди сгради в град Газа в четвъртък, докато около 80 държави и организации се срещнаха в Париж, за да координират хуманитарната помощ и да намерят начини да помогнат на ранените цивилни да избягат от обсадата, предава Ройтерс.

      Жителите на град Газа казаха, че израелците се бият с Хамас и други екстремисти и че танкове са разположени около града. Те споделят, че израелските сили се приближават до две болници, където хиляди разселени палестинци търсят подслон.

      Израелската армия заяви, че нейните войски са навлезли в сърцето на град Газа, главния бастион на Хамас и най-големия град в палестинския крайбрежен анклав, докато ислямистката групировка заяви, че нейните бойци са нанесли тежки загуби. Въоръженото крило на Хамас публикува в сряда видео, което изглежда показва интензивни улични битки заедно с бомбардирани сгради в град Газа. Израелските танкове са срещнали тежка съпротива от бойци на Хамас, използващи подземни тунели, за да устройват засади, според източници от подкрепяната от Иран Хамас и отделната групировка Ислямски джихад.

      Докато войната Израел-Хамас навлиза във втория си месец, Съединените щати казаха, че когато войната приключи, палестинците трябва да управляват Газа. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен очерта в сряда червените линии и очакванията на Вашингтон за обсадената крайбрежна територия, отхвърляйки коментарите на Израел, че ще отговаря за сигурността в Газа за неопределено време.

      Не трябва да има „реокупация на Газа след края на конфликта. Никакви опити за блокада или обсада на Газа. Никакво намаляване на територията на Газа“, каза Блинкен на пресконференция в Токио. Докато Блинкен каза, че може да има нужда от „някакъв преходен период“ в края на конфликта, но следкризисното управление в Газа трябва да включва палестинските гласове.

      „Тя трябва да включва палестинско управление и Газа, обединена със Западния бряг под палестинската власт.“

      Палестинската власт (ПА), която упражнява ограничено самоуправление в части от окупирания от Израел Западен бряг, казва, че Ивицата Газа, където Хамас управлява от 2007 г., е неразделна част от това, което предвижда за бъдеща палестинска държава.

      Израелски официални лица изясниха, че нямат намерение да окупират Газа след войната, но все още не са формулирали как могат да осигурят сигурност, без да поддържат военно присъствие. Израел изтегли войските си от Газа през 2005 г.

      Израел започна военното си нападение срещу Газа в отговор на трансгранично нападение на Хамас в Южен Израел на 7 октомври, при което въоръжени лица убиха 1400 души, предимно цивилни, и взеха около 240 заложници, според израелски данни.

      Палестинските власти казаха, че 10 569 души са били убити към сряда, 40% от тях деца. Израел твърди, че 33 негови войници са били убити.

      Конференция в Париж в четвъртък, на която присъстват арабски нации, западни сили, членове на Г-20 и НПО групи като Лекари без граници, ще обсъди мерки за облекчаване на страданието в Газа, но без пауза в битката очакванията са ниски. „Целта наистина е да работим с всички участници, а също и с Израел… за да позволим подобрен достъп“, каза представител на френския президент пред репортери преди конференцията.

      Сред обсъжданите варианти ще бъде създаването на морски коридор, който да използва морските пътища за превоз на хуманитарна помощ в Газа и да се види как могат да се използват кораби за подпомагане на евакуацията на ранените.

      Хиляди палестински цивилни излязоха в сряда в изоставено шествие от северната част на Газа, търсейки убежище от израелските въздушни удари и ожесточените наземни битки между израелските войски и бойците на Хамас.

      Изселването се случи по време на четиричасов прозорец, обявен от Израел, който каза на жителите да евакуират обградените северни части на Газа или рискуват да попаднат в капан на насилието. Но централната и южната част на анклава също бяха отново обстрелвани.

      Огромен брой разселени хора сред 2,3-милионното население на Газа вече са натъпкани в училища, болници и други места на юг.

      Хиляди други остават на север, включително в главната болница Ал Шифа в град Газа.

      Израел обвини Хамас за смъртта на цивилни в Газа, заявявайки, че ги използва като живи щитове и крие оръжия и оперативни центрове в жилищни райони.

      „Тъй като смъртните случаи и нараняванията в Газа продължават да нарастват поради засилените военни действия, интензивната пренаселеност и нарушените здравни, водоснабдителни и канализационни системи представляват допълнителна опасност: бързото разпространение на инфекциозни болести“, предупреди Световната здравна организация в сряда.

      СЗО каза, че повече от 33 551 случая на диария са докладвани от средата на октомври, по-голямата част от които са сред деца на възраст под пет години.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ