събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Петър Мицин е носител на „Спортен Икар“ за 2023 г.

      Българският плувец Петър Мицин бе удостоен с наградата „Спортен Икар“ за 2023 годинa. Това бе обявено от председателя на журито за „Спортен Икар“ Здравка Йорданова. На събитието в Пресклуб България присъстваха още изпълнителният директор на Фондация „Български спорт“ Живко Вангелов и членът на Управителния съвет Сашо Йовков.

      Мицин стана първият българин със световен рекорд в плуването, като подобри върховото постижение на 400 м свободен стил за юноши. В добавка, плувецът ни завоюва четири континентални титли, като е и първият роден състезател с три медала от един шампионат – постигнати на Световното първенство в израелския град Нетания. Мицин е с две олимпийски квоти за Игрите в Париж догодина, като в момента участва на Европейското на малък басейн в Отопени, Румъния.

      „С изключение на една година, по време на Ковид пандемията, от създаването на фондацията през 1991 година, това е 30-та церемония. С удоволствие можем да кажем, че това е една традиция, която намери място в историята, да се надяваме, че ще продължи и в бъдеще, защото всички добри неща се градят на база на традицията. Тази година журито, в няколко категории постъпихме по същия начин, радваме се на добър отзвук, защото се опитваме да дадем възможност на спортисти от различен калибър, възраст и заслуги, но достойни да намерят място и израз на спортна признателност“, каза Йорданова, а Йовков добави:  „Имаше доста сериозна дискусия, което показва, че е имало избор. Уважението за тези имена е напълно заслужено“.

      „Самата церемония ще се състои на 14 декември от 11:00 часа в Гранд хотел София. Надявам се Петър да е тук, Симеон Николов ще присъства, художествената гимнастика – надявам се повечето да са на линия, с изключение на тези, които са в чужбина. Две от шахматистките са в чужбина. Везенков няма как да го откъснем от Щатите. Днес и утре продължаваме да уведомяваме всички, които са наградени – ще присъстват и официални гости, които са поканени“, заяви председателят на журито Йорданова.

      Снимка: БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ