Предприятията в хранително-вкусовата промишленост рекорден оборот за последните 12 години, който бележи ръст от над 36% на годишна база през 2022 г.
Това заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на форум „Да! На българската храна“. Той допълни, че в бранша работят повече от 5 000 фирми, които осигуряват заетост на около 70 000 души.
„Хранително-вкусовата промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво през последните години в България, но тя има много по-голям потенциал“, подчерта министър Стоянов.
Той посочи, че секторът дава възможност за балансирано развитие на регионите в страната, заради добрите условия, които има на национално ниво.
Министър Стоянов коментира и действията на правителството за намаляване на цените на храните, които са в три направления – по-добра информираност, по-стриктен контрол и законодателни промени.
„Предстои да публикуваме за обществено обсъждане проект на Закон за търговските надценки“, съобщи Никола Стоянов.
По думите му паралелно с това се работи и по подготовката на Закон за търговията с храни.
Никола Стоянов обясни, че след пускането на сайта за наблюдение на цените, той се посещава средно от 10 000 души дневно.
„Разчитаме и на активността търговските вериги – ако те се включат в процеса, сайтът ще дава още по-пълна картина за потребителите и производителите“, коментира икономическият министър и допълни, че той също е възможност да се проследят и някои тенденции в цените.
Министърът даде пример, че чрез него производителите могат да следят дали при намаляване на цената при тях, тя бива намалена и в търговските вериги.