неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      FT: Заради коментар на Тръмп САЩ няма да предоставят помощ на Украйна тази година

      Двупартийната сделка, подкрепена от президента Джо Байдън, за предоставяне на милиарди долари американска помощ на Украйна, заедно с по-строги имиграционни политики, се сблъсква със засилваща се съпротива от страна на републиканците в Конгреса, което представлява голяма заплаха за нейния напредък на Капитолийския хълм, пише Financial Times. 
      Законодателството на стойност 118 милиарда долара, договорено в неделя от преговарящите демократи и републиканци в Сената, може да бъде последният шанс за администрацията на Байдън да осигури нова военна подкрепа за Украйна в нейната защита срещу нахлуването на Русия – заедно с други цели за национална сигурност, включително помощ за Израел и Тайван .
      Той също така бележи рядък компромис в усилията за ограничаване на имиграцията през границата на САЩ с Мексико, включително ограничения върху предоставянето на убежище, което беше обединителен вик за републиканците и политическа отговорност за демократите по време на президентството на Байдън.
      Но двупартийното сключване на сделки беше осуетено от Доналд Тръмп през последните седмици.
      „Този законопроект е страхотен подарък за демократите и смъртно желание за Републиканската партия“, написа бившият президент в социалните медии в понеделник. „Това отнема УЖАСНАТА РАБОТА, която демократите свършиха по отношение на имиграцията и границата, оневинява ги и поставя всичко директно върху плещите на републиканците. Не бъдете ГЛУПАВИ!!!“
      В рамките на няколко часа след поста на Тръмп водещите републиканци в Камарата на представителите – които също трябва да одобрят законодателството, за да стане закон – излязоха с общо изявление, в което се казва, че „всяко разглеждане на този законопроект на Сената в сегашната му форма е загуба на време ”.
      Първото законодателно препятствие на законопроекта ще бъде в Сената, като гласуването се очаква в сряда, което ще изисква подкрепата на 60 от 100-те сенатори на камарата.
      Най-малко 12 от общо 49-те републикански сенатори ще трябва да подкрепят законопроекта, за да може той да се придвижи напред, тъй като се очаква някои демократи също да гласуват против него, защото смятат граничните мерки за твърде драконовски.
      Но критиките от някои републикански законодатели бяха изключително остри – и изглежда обричат перспективите му.
      Майк Лий, сенатор от Юта, го нарече „предателство на американския народ“ на X. Дори някои републикански сенатори, близки до ръководството на партията, които одобриха сделката, се колебаеха или изразиха пълна опозиция.
      „Не мога да гласувам за този законопроект. Американците ще се обърнат към предстоящите избори, за да сложат край на граничната криза“, каза Джон Барасо, републиканецът от Уайоминг и третият най-високопоставен сенатор от неговата партия, пред Politico във вторник.
      Рано във вторник най-малко 21 републикански сенатори бяха заявили, че ще гласуват против законопроекта, което означава, че той ще падне при първото препятствие – още един знак за нарастващия брой и влияние на изолационистките хардлайнери на Капитолийския хълм, докато Тръмп разширява господството си над партията.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ