неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Русия и Китай разкритикуваха САЩ по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН

      Русия и Китай отправиха критики към Съединените щати на заседанието на Съвета за сигурност на ООН заради неотдавнашните въздушни удари по цели в Ирак и Сирия, съобщи пресслужбата на ООН.

      Двете държави обвиниха Вашингтон, че увеличава риска от ескалация в региона.

      Москва също така констатира, че решението на САЩ да започнат атаките е свързано с предстоящите през ноември президентски избори.

      Русия, чието нахлуване в Украйна беше обект на разгорещени дебати в Съвета за сигурност през последните две години, призова за свикване на заседание на Съвета, след като Съединените щати извършиха десетки атаки срещу ирански цели в Ирак и Сирия.

      Нападенията последваха атака с дрон срещу американска база в Йордания, при която загинаха трима войници.

      Посланикът на Москва в ООН Василий Небензя заяви, че атаките са опит на Съединените щати да “ покажат мускулите си“.

      Той се аргументира в Съвета и с желанието да повлияе на вътрешнополитическия си пейзаж и да засили “ катастрофалния “ имидж на администрацията на президента Джо Байдън.

      „Нападенията, при които загинаха няколко десетки души, включително цивилни, показват пълно незачитане на международното право от страна на Вашингтон“, добави Небензя.

      Той също така обвини Съединените щати, че искат да вкарат Близкия изток, включително Иран, в регионален конфликт.

      Сирийският съюзник се присъедини към Русия в изтъкването на вътрешната политика на САЩ като мотив за нападенията.

      Депутатът Кусай Алдахак заяви, че Дамаск е отхвърлил тезата, че тези страни се използват като “ платформа за американски предизборни кампании и демонстрация на брутална сила, която подкопава принципите на колективната сигурност“.

      Китай също осъди нападенията. Посланикът на Пекин Джан Юн отново изрази загрижеността си от ескалацията на напрежението.

      „Съединените щати твърдят, че не се опитват да създадат конфликт в Близкия изток или където и да било другаде, но в действителност правят точно обратното. Военните действия на САЩ несъмнено предизвикват нови сътресения в региона и допълнително увеличават напрежението“, каза той.

      Саид Иравани, посланик на Иран, заяви, че атаките на САЩ нарушават международното право и показват “ отчаян опит да се отклони вниманието от основната причина за сегашните сътресения в региона, а именно израелската война в Газа, при която загинаха над 27 000 палестинци“.

      „Твърденията, че ирански бази са били атакувани в Ирак и Сирия, се отхвърлят като неоснователни и се смятат за опити за отклоняване на вниманието от агресивните действия на САЩ“, каза той.

      Вашингтон заяви, че нападенията в Ирак и Сирия са поразили цели, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който от десетилетия подкрепя „оста на съпротивата“ на “ съмишленици от политически и въоръжени групировки срещу влиянието на САЩ в региона.

      Техеран заяви, че подкрепяните от него сили в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен действат независимо и нямат никаква роля в нападението срещу американската база в Северна Йордания.

      Съединените щати и Обединеното кралство също така предприеха поредица от атаки срещу Йемен, където свързаното с Иран движение хути нарушава световните транспортни маршрути, целящи да спрат войната в Газа. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ