сряда, 25.09.24
20.3 C
София
19 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      КРАЧКА КЪМ МИРА: Хамас отговори на предложението за прекратяване на огъня

      Хамас отговори на предложението за прекратяване на огъня, представено от катарски и египетски посредници, с контрапредложение, което призовава за 135-дневно примирие, което включва триетапен процес на размяна на затворници, прекратяване на всички военни операции от воюващите страни, пълно изтегляне на израелските войски от Газа, неограничено навлизане на хуманитарна помощ в ивицата и край на насилствените набези на заселници в джамията Ал-Акса.
      „Това споразумение има за цел да спре взаимните военни операции между страните, да постигне пълно и устойчиво спокойствие, да размени затворници между двете страни, да прекрати обсадата на Газа, да възстанови, да върне жителите и разселените хора в домовете им и да осигури подслон и помощ за всички жители във всички райони на ивицата Газа“, се казва в изявлението на Хамас.
      Предложението призовава Египет, Катар, Турция, Русия и ООН да действат като гаранти на споразумението.
      Разделено на три 45-дневни етапа, споразумението за размяна на затворници първо ще доведе до освобождаването на всички израелски пленници, мъже под 19 години, възрастни и болни. Останалите пленници от мъжки пол ще бъдат освободени по време на втората фаза, а останките на убитите в битките ще бъдат разменени през третата фаза.
      Групата на съпротивата също иска освобождаването на 1500 затворници, една трета от които ще бъдат избрани от списък с палестинци, осъдени на доживотен затвор от Израел.
      По време на първия етап Хамас призовава за увеличаване на доставките на хуманитарна помощ, за да отговори на нуждите на жителите на Газа; реконструкцията на болници, домове и съоръжения; препозициониране на израелските сили „далеч извън“ населените райони в Газа, за да се позволи безопасното прехвърляне на затворници; и спиране на въздушните разузнавателни операции от Тел Авив.
      Преди да започне вторият етап, Хамас казва, че непреките дискусии трябва да продължат с цел връщане „към състояние на пълно спокойствие“. През тези 45 дни израелските войски ще трябва да се изтеглят „далеч извън границите на всички райони на ивицата Газа“, докато се очаква реконструкцията на домове и жизненоважна инфраструктура да се разшири.
      „[Третият] етап цели … да продължи хуманитарните процедури за първия и втория етап, в съответствие с това, което ще бъде договорено на първия и втория етап“, се казва в изявлението на Хамас.
      Други искания в допълнението към предложението включват гаранции от Израел да се въздържа от повторно арестуване на освободени палестински и арабски затворници за първоначалното им обвинение в задържането им, за подобряване на условията на живот в израелските затвори, за осигуряване на свобода на движение за всички граждани в Газа и повторното отваряне на всички пропускателни пунктове в ивицата, за да се позволи доставката на десетки хиляди временни домове и палатки за подслон и да се позволи възобновяването на всички хуманитарни услуги в Газа – по-специално от Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близък изток (UNRWA).
      Хамас също така изрично призова за прекратяване на насилствените набези на заселници в джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим и „връщане на условията в Ал-Акса до това, което бяха преди 2002 г.“
      Говорейки пред Ал Джазира в сряда, Мухамед Назал, високопоставен член на политическото бюро на Хамас, каза, че нищо в предложението не може да бъде „компрометирано“.
      „Израелската машина за убиване трябва да бъде спряна. Искаме израелските окупационни сили да се изтеглят изцяло от ивицата Газа. Отговорът ни е реалистичен и исканията ни са разумни“, каза Назал. „Очакваме да започнат преговори. След като започне, всички препятствия могат да бъдат изгладени по пътя за постигане на окончателно споразумение, чрез което можем да поставим точка на „И“ и да пресечем „Т“, добави той.
      В отговор на всеобхватното предложение израелски официални лица казаха пред Ynet в сряда, че „не могат да приемат края на войната“. От своя страна кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху каза пред Times of Israel, че Тел Авив „няма отговор на исканията на Хамас освен изявлението му снощи, което показва, че проучва предложението“.
      Нетаняху трябва да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който пристигна в Израел след посещение в Саудитска Арабия и Египет, в сряда.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ