сряда, 25.09.24
20.3 C
София
19 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      ООН: Операциите на ЦАХАЛ в Рафах ще увеличат безкрайната трагедия в Газа

      Големите израелски военни действия в Рафах, в крайния юг на Газа, ще доведат до още по-голямо опустошение на цивилното население, предупреди ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) Филип Лазарини, предаде АФП.

      Тази седмица министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че е наредил на войските да се подготвят да влязат в града, тъй като издирва тези, които стоят зад безпрецедентната атака на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври.

      Но ръководителят на UNRWA Филип Лазарини, подложен на натиск, след като Израел твърди, че 12 служители на агенцията са участвали в смъртоносната атака, заяви, че хуманитарната ситуация в Рафах става все по-отчайваща.

      Повече от 1,2 млн. души – около половината от цялото население на Ивицата Газа – са се скупчили в града, спят по улиците в импровизирани помещения, а храната и водата са оскъдни.

      „Всяка широкомащабна военна операция сред това население може да доведе само до допълнителен пласт от безкрайната трагедия, която се разгръща“, каза той в Йерусалим.

      „В Рафах се усеща нарастваща тревога и нарастваща паника. Хората нямат абсолютно никаква представа къде да отидат“, добави той.

      Лазарини заяви, че въздушни удари са били нанесени в близост до базата на UNRWA в Рафах, което е засилило напрежението и страха сред цивилното население и е поставило под съмнение цялостните усилия на агенцията за оказване на помощ.

      Операциите на UNRWA са „на ръба“, каза той и добави: „Не знам колко дълго ще можем да работим в такава високорискова среда“.

      Ръководителят на агенцията заяви, че ситуацията се влошава в южната част на Газа, където полицията все по-неохотно осигурява ескорт на камионите с помощи заради гражданските безредици.

      Отчаяни жители на Газа се нахвърлят върху конвоите в търсене на храна. Освен това 8 полицаи бяха убити при 3 отделни въздушни удара през последните дни, каза той и добави: „Те казват: „Стига толкова“.

      Преди това Лазарини предупреди, че животът на поне 300 000 души в централната и северната част на Газа е в опасност поради липсата на храна, но UNRWA няма достъп до региона.

      Последният път, когато на агенцията беше позволено да достави доставки в района, беше на 23 януари.

      Съединените щати предупредиха Израел, че навлизането в Рафах без подходящо планиране може да доведе до „катастрофа“, особено за тези, които се подслоняват в града и няма къде другаде да отидат. /БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ