неделя, 29.09.24
15.2 C
София
17 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      СБЖ: Освободете Асанж! Журналистиката не е престъпление!

      На 19 февруари вечерта от Клуб „Журналист” на СБЖ прозвуча гласът на Съюза на българските журналисти в защита на разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асанж и против застрашаващата го екстрадиция в САЩ, където може да бъде осъден на 175 години затвор заради публикации, разкриващи американски военни престъпления в Ирак и Афганистан.

      С това събитие, събрало много колеги и гости, СБЖ се присъедини към разгърнатата от Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) кампания в защита на Джулиан Асанж във връзка с решаващото за екстрадицията му в САЩ съдебно дело в Лондон на 20 и 21 февруари. Ако екстрадицията му бъде потвърдена, той е застрашен от 175 години в американски затвор.

      Председателят на СБЖ Снежна Тодорова припомни в изказването си, че нашият Съюз вече години наред редовно участва с различни свои прояви в многобройните инициативи на МФЖ и на ЕФЖ в защита на Асанж и на свободата на словото, застрашена от разправата с него.

      Тя изтъкна, че създателят на разкриващата нелицеприятни истини онлайн платформа „Уикилийкс” се намира в много тежки условия, под постоянен физически и психически тормоз, в строго охранявания лондонски затвор „Белмарш”, откакто бе арестуван в посолството на Еквадор в британската столица на 11 април 2019 г.

      Властите в САЩ са му повдигнали 18 обвинения за шпионаж и „заговор” заради разгласяване през 2010 г.на видеозаписи и документи на американската армия и дипломатически грами, разкриващи американски военни престъпления в Ирак и Афганистан. Въз основа на тези обвинения вече пета година в Обединеното кралство се водят дела и обжалвания по искането на САЩ за екстрадирането на Асанж.

      Снежана Тодорова подчерта още, че изходът на сегашното апелативно дело на 20 и 21 февруари е „въпрос на живот и смърт за Джулиан”, както предупреди на пресконференция в Лондон преди броени дни неговата съпруга Стела Асанж.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ