Испанският кораб с 200 тона хуманитарна помощ акостира в Газа

0
3

Кораб с отчаяно необходими хранителни доставки достигна бреговете на Газа, три дни след като отплава от Кипър.

Испанският кораб Open Arms пренесе 200 тона храна, предоставена от базираната в САЩ благотворителна организация World Central Kitchen.

Помощната мисия, наречена Operation Safeena, има за цел да открие коридор за морска помощ, предложен от Кипър и подкрепен от Обединеното кралство, САЩ и ЕС.

Товарът ще бъде транспортиран до брега с малки лодки, преди да бъде разпределен между палестинците в северната част на Ивицата Газа.

САЩ отделно обявиха, че ще построят временно пристанище на брега на Газа, за да позволят доставката на хуманитарна помощ в голям мащаб.

Помощта идва, след като Организацията на обединените нации отново предупреди за заплахата от глад в Газа.

Мисията, която се финансира основно от Обединените арабски емирства, е организирана от американската благотворителна организация World Central Kitchen (WCK), а корабът се управлява от испанска благотворителна организация.

Инициативата не е свързана с плана на САЩ за изграждане и експлоатация на крайбрежно пристанище в близост до бреговете на Газа, което би позволило бърза доставка на хуманитарна помощ

Благотворителните организации възнамеряват да доставят помощи директно в палестинската територия, която е затворена от външния свят, откакто Израел започна офанзива в отговор на нападението на Хамас на 7 октомври миналата година. /БГНЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук