петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПОРЕДЕН УСПЕХ: Виктор Лилов е втори в света на олимпиадата по химия

      В конкуренция с най-добрите 327 ученици от 84 държави

      Българските ученици по химия отново направиха блестящо представяне на най-престижното състезание в областта – Международната олимпиада по химия.

      Още снощи от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки съобщиха за големия успех на българските ученици, които спечелиха 4 медала – 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов.

      Златото е за дванадесетокласника Виктор Лилов. Възпитаникът от СМГ „Паисий Хилендарски“ вече прослави името си и това на училището с блестящото представяне на редица състезания и олимпиади, а сега Лилов се класира на второ място в света в конкуренция с най-добрите 327 ученици от 84 държави.

      Отличието е второ за Виктор Лилов в рамките на 16 дни. На 13 юли тази година той спечели златен медал и от Международната олимпиада по биология, където беше единственият от ЕС в топ 10 на света.

      Виктор е първият ученик в историята на Международните олимпиади по химия и биология, спечелил златни медали и от двете олимпиади.

      Сребърният медал, завоюван от дванадесетокласника от СМГ „Паисий Хилендарски“ Преслав Георгиев, е със златен оттенък, защото се разминава на съвсем малко от златото, като така дублира сребърния си медал от миналата година.

      Вторият ни сребърен медалист е Явор Христов от същата гимназия, за когото това е трети пореден сребърен медал от Международната олимпиада по химия, което също е изключително силно постижение в конкуренцията на най-добрите ученици по химия в света за три години, уточняват от МОН.

      Бронзовото отличие беше спечелено от десетокласника Никола Нинков от същата гимназия, който е и най-младият ни участник тази година.

      Ръководители на българския отбор са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“.

      Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още оттогава.

      Тази година Международната олимпиада по химия се проведе в Саудитска Арабия в дните между 21 и 30 юли.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ