петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Главчев за новия еврокомисар: Няма разпределени ресори, това става на Европейски съвет

      Ще продължим да си вършим работата и ще бъдем равноотдалечени от политическите сили. Това заяви Димитър Главчев преди първото заседание на кабинета.

      „Промените са направени заради политическото напрежение, а не толкова с несвършената работа“, отбеляза той.

      Главчев обяви, че по време на заседанието трябва да приемат решение, с което координатор по изборите да бъде министърът на иновациите Росен Карадимов. По думите му той ще осъществява добър диалог.

      Във връзка с избора на еврокомисар той обяви, че кандидатите са много високо равнище.

      „Ще ни е трудно да вземе решение. Все пак има принципи и критерии, които трябва да спазим. А те за това са правилата, за да се спазват. Ще представим кандидатури, които отговарят на правилата. Сигурен съм, че когото и да предпочетат в ЕК, която всъщност също прави предложение. Процесът е доста дълъг. Всякакви спекулации, че има разпределени ресора са несъстоятелни. Срокът за подаване на кандидатури е днес. Завършва след гласуване в ЕП. Би трябвало тези, които се занимават с европейски въпроси да знаят, че разпределението на ресорите става на Европейски съвет“, каза Главчев.

      Бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева е предложението на най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС. От ПП-ДБ предложиха Юлиян Попов, когото смятат за е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата „Енергетика“.

      Председателят на ДПС Делян Пеевски предложи кандидатурата на Искра Михайлова.

      Създателят на Българската фондова борса Виктор Папазов е номинацията на „Възраждане“. „Издигаме човек, който ще защитава единствено само националните интереси, ако бъде избран. Виктор Папазов е доказан професионалист и човек с икономически опит“, каза Цончо Ганев, но подчерта, че от „Възраждане“ нямат илюзии, че той ще бъде избран.

      Единствено БСП издигна двама кандидати – Драгомир Стойнев и евродепутата Цветелина Пенкова, като при нея изрично се посочва, че тя е предложение, ако България получи ресор „Енергетика“.

      „Има такъв народ“ номинира бившия заместник-външен министър Велислава Петрова, която в момента е главен програмен директор към Международен център за бъдещите поколения в Брюксел, за еврокомисар от България. Според партията на Трифонов страната ни най-вероятно ще получи същия ресор, а Петрова е кандидат със силен експертен профил.

      В два последователни дни служебният министър-председател прие на „Дондуков 1“ всички кандидати.

      В навечерието на избора президентът Румен Радев призова Главчев да избере две жени, за да има истинска конкуренция. Той припомни, че Урсула фон дер Лайен е поискала двама кандидати, като единият от тях задължително трябва да е жена. „В тази ситуация ако ние пратим мъж и жена, няма абсолютно никаква конкуренция – веднага ще бъде избрана жената. Да изпратим две жени, защото мъжът няма никакъв шанс“, призова президентът.

      А от ПП-ДБ настояха изборът на еврокомисар да съответства на проевропейската политика на България. „Бъдещият еврокомисар на България трябва да бъдат избиран на базата на аргументирана преценка за адекватното политическо и експертно представителство на България във взимането на решения в ключовите за Европа сфери като Енергетика, Климат, Регионална политика и Образование“, заявяват от коалицията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ