понеделник, 30.09.24
12.9 C
София
19 C
Пловдив
13 C
Варна
Search Suggestions

      Лидерът на кипърските турци се съгласи на неофициална среща с президента на Кипър

      Президентът на кипърските турци Ерсин Татар съобщи, че се е съгласил на неофициална среща с президента на Кипър по предложение на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. По време на посещението си в Ню Йорк за 79-ата сесия на Общото събрание на ООН миналата седмица Татар разговаря с Гутериш, който му предложи тристранна неофициална среща.

      В разговор с репортери при завръщането си в Никозия късно на 29 септември лидерът на кипърските турци потвърди, че приема предложението на Гутериш, и добави, че подобна среща може да проправи пътя за консултативна сесия във формат 4+1, в която да участват кипърските турци, Турция, кипърските гърци и Гърция, за да се обсъдят бъдещите очертания на острова.

      Татар подчерта, че кипърската турска страна няма да участва в официални преговори, ако не бъде признато нейното „суверенно равенство и равноправен международен статут“.

      Кипърската турска република, призната само от Турция, подкрепи решението за 2 държави, докато кипърските гръцки власти настояваха за решение, включващо обединение на острова. Турция също напълно подкрепя решението за 2 държави на острова

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ