Search Suggestions
      понеделник, 07.10.24
      18.9 C
      София
      24 C
      Пловдив
      20.8 C
      Варна
      Search Suggestions

          След огледа премиерът увери: Няма компрометирани участъци по оградата на границата

          Компрометирани участъци по оградата не се допускат. Ремонтни екипи ежедневно обхождат преградното съоръжение и където е необходимо, реагират незабавно, като включително подсилват конкретните участъци. Това беше установено по време на обхода на преградното съоръжение по българо-турската граница, който направи премиерът Димитър Главчев заедно с министъра на отбраната Атанас Запрянов, министъра на вътрешните работи Атанас Илков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директора на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

          С хеликоптер те направиха оглед по въздух на оградата, след което обходиха границата край Лесово, където се увериха в предимствата на работещата интегрирана система за видеонаблюдение. За частта от границата, където все още няма такава система, се очаква до 10 дни да бъде сключен договор с изпълнител за нейното изграждане, изтъкна директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

          От началото на годината досега граничните полицаи са предотвратили над 44 000 опита на мигранти да влязат незаконно в страната. Най-натоварена в миграционно отношение остава българо-турската граница, където е над 99% от общия миграционен натиск. Същевременно, благодарение на предприетите от Главна дирекция „Гранична полиция“ мерки, миграционният натиск е намалял 71 % в сравнение със същия период на 2023 г. Общо 2062 лица са задържани от българските гранични власти при нелегално влизане в България. От тях най-много са гражданите на Сирия, Афганистан и Ирак. При опит за незаконно преминаване на изход от страната са задържани 2723 граждани на трети страни, което е увеличение на задържаните с 35% спрямо същия период на 2023 г. Във вътрешността са задържани с 67 % по-малко мигранти в резултат на предприетите мерки.

          Всички интегрирани системи за наблюдение в ГДГП към момента се поддържат с европейски средства, от които са усвоени повече от 11 000 000 лева. Предстои изграждане на 2 нови системи в началото на 2025 г. – едната с вече осигурено европейско финансиране, втората система за наблюдение е с осигурени бюджетни средства. И двете нови системи ще покрият необорудваните участъци по българо-турската граница. Осигурени са необходимите технически и мобилни системи за наблюдение. Закупени са автомобили за извършване на граничен контрол, за които са усвоени 27 000 000 лева.

          Недокомплект в „Гранична полиция“ няма, категоричен беше още главен комисар Антон Златанов, опровергавайки появилите се в публичното пространство твърдения, че няма желаещи да работят в системата. За допълнително отпуснатите 1264 щатни бройки в момента са обявени 8 конкурса за назначаване на държавна служба в МВР за 400 вакантни длъжности. За конкурсите са подадени общо 2477 комплекта документи. С това до голяма степен ще бъде подсигурен необходимият личен състав в ГДГП.

          За обезпечаване поддръжката на Инженерното възпрепятстващо съоръжение, прилежащия път, интегрираните системи за наблюдение е заявено необходимо финансиране в размер на 47 705 000 лева. Необходимо е допълнително финансиране в размер на най-малко 60 000 000 за поддръжка на интегрираните системи, нови ръчни и мобилни термовизионни уреди за наблюдение, 15 нови мобилни системи за наблюдение, оборудвани с технически средства от ново поколение, както и за безпилотни летателни апарати.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions