сряда, 02.10.24
19.1 C
София
21 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      Държавите започнаха да евакуират своите граждани от Судан, докато сблъсъците продължават

      Няколко страни започнаха да евакуират своите граждани от Судан, тъй като боевете в столицата между армията и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF) навлязоха във втора седмица.

      Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи в Twitter, че първите евакуации на дипломати и граждани на Европейския съюз са започнали от Хартум.

      Мишел благодари на Франция и Джибути, както и на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел за техния принос към усилията за евакуация.

      Външното министерство на Египет междувременно съобщи, че процедурите за евакуация на египетски граждани от Судан са започнали в координация със суданските власти.

      По данни на министерството в Судан живеят над 10 000 египетски граждани.

      Ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб каза, че посолството на Ливан в Хартум ги е информирало, че първата фаза от евакуацията на ливански граждани в Судан е приключила успешно и че конвой с 51 ливански граждани е достигнал град Порт Судан по суша.

      Служител от Висшата помощна комисия на ливанското правителство каза, че ливанските граждани ще бъдат транспортирани първо до Саудитска Арабия по море и след това до Ливан по въздух.

      Министерството на външните работи на Йемен заяви, че всички приготовления са завършени за евакуацията на йеменците в Хартум в Порт Судан и след това в Йемен.

      Той добави, че броят на йеменците, които са поискали да се върнат в страната си, е достигнал 1350.

      Сблъсъците между суданските въоръжени сили и RSF продължиха в неделя въпреки 72-часовото прекратяване на огъня, обявено за мюсюлманския празник Ид ал-Фитр.

      Има съобщения за експлозии и боеве, особено около военния щаб и президентския дворец в Хартум.

      Най-малко 413 души бяха убити и повече от 3500 бяха ранени в Судан, откакто избухнаха боевете между двете страни на 15 април.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ