Search Suggestions
      петък, 04.10.24
      13.5 C
      София
      13 C
      Пловдив
      16.1 C
      Варна
      Search Suggestions

          Зеленски е на посещение в Германия

          Украинският президент Володимир Зеленски е на посещение в Берлин, което може да задълбочи понякога обтегнатите връзки между Киев и Германия – страна, която отдавна заема амбивалентна позиция по отношение на военната мощ.

          В неделя Зеленски заяви в Twitter, че ще проведе разговори за оръжията, възстановяването на страната, както и за присъдеиняването на Киев към Европейския съюз и НАТО.

          Първоначалното нежелание на Германия да предостави на Украйна своите бойни танкове „Леопард“ предизвика ответна реакция от страна на други западни съюзници. Но в събота Берлин обяви нова военна помощ за Киев в размер на 3 млрд. долара. Последният пакет вероятно ще включва 30 танка „Леопард“, поне 100 други бронирани машини, 200 разузнавателни дрона и боеприпаси, заяви високопоставен украински служител в Телеграм.

          Очаква се пътуването на Зеленски до Германия да включва срещи с канцлера Олаф Шолц и президента Франк-Валтер Щайнмайер, съобщава Дойче веле.

          Възможно е в неделя той да замине за Аахен, за да получи наградата „Карл Велики“, която беше присъдена на него и на Украйна през декември за заслуги към европейското единство.

          Зеленски се срещна с папа Франциск във Ватикана в събота и му благодари за вниманието, което е обърнал на тежкото положение на украинците.

          Франциск, който се застъпва за прекратяване на войната, е казал на Зеленски, че е в „постоянна молитва“ за мир в региона, се казва в съобщение на Ватикана.

          Преди пътуването си до Ватикана Зеленски се срещна и с висши италиански служители в Рим.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions