вторник, 01.10.24
17.3 C
София
21 C
Пловдив
13 C
Варна
Search Suggestions

      Азербайджан започва „антитерористична дейност“ в Карабах, за да разоръжи арменците

      Азербайджан започна военни действия в района на Нагорни Карабах, стъпка, която може да предвещава нова война в нестабилната зона, но според Баку е необходима за възстановяване на конституционния ред и прогонване на арменските военни формирования.

      Карабах е международно признат за азербайджанска територия, но част от него се управлява от отцепнически етнически арменски власти, които твърдят, че областта е тяхна прародина. Той беше в центъра на две войни – последната през 2020 г. – след падането на Съветския съюз през 1991 г.

      Не е ясно дали действията на Баку ще предизвикат пълномащабен конфликт в съседна Армения или ще бъдат по-ограничена военна операция. Но вече има признаци на политически последици в Ереван, когато арменският премиер Никол Пашинян заговори за призиви за преврат срещу него.

      Силен и многократен обстрел се чува от кадри в социалните медии, заснети във вторник в Степанакерт, столицата на Карабах, наричана от Азербайджан Ханкенди.

      Карабахският сепаратистки омбудсман по правата на човека Гегам Степанян каза, че двама цивилни са били убити и 11 души са ранени в резултат на удари на азербайджанските военни. Ройтерс не успя веднага да провери твърдението му.

      В изявление, обявяващо операцията, министерството на отбраната на Азербайджан говори за намерението си да „разоръжи и осигури изтеглянето на формирования на въоръжените сили на Армения от нашите територии, (и) да неутрализира тяхната военна инфраструктура“.

      Цивилните са били свободни да напуснат по хуманитарни коридори, добавя се, включително един към Армения, чийто премиер Пашинян каза, че предложението изглежда като пореден опит на Баку да накара етническите арменци да напуснат Карабах като част от кампания на това, което той нарече „етнически прочистване“, обвинение, което Баку отрича.

      Етническите арменски сили в Карабах твърдят, че азербайджанските сили се опитват да пробият отбраната им след тежки обстрели, но че засега държат линията.

      Армения, която водеше мирни преговори с Азербайджан, включително по въпросите за бъдещето на Карабах, осъди това, което нарече „пълномащабната агресия“ на Баку срещу народа на

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ