вторник, 01.10.24
8.4 C
София
13 C
Пловдив
11.1 C
Варна
Search Suggestions

      Песков: Поддържаме отношения и с Палестина, и с Израел

      След като чеченският лидер Рамзан Кадиров изрази подкрепа за палестинците, Кремъл заяви, че Русия поддържа дипломатически отношения и с двете страни, участващи в конфликта, съобщи Си Ен Ен.

      „Имаме дългогодишни исторически връзки с палестинците, продължаваме да насърчаваме контактите, включително на високо равнище. Но в същото време поддържаме отношения с Израел, с която също имаме много общи неща, по-специално големия брой наши сънародници, живеещи в тази държава“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Затова в този случай поддържаме отношения и с двете страни.“

      На въпрос за естеството на руската подкрепа за палестинците, Песков заяви, че Москва е активно ангажирана с дипломатически усилия и участва в различни формати, търсещи основания за постигане на споразумение. „Възнамеряваме да продължим да полагаме усилия и да играем роля по отношение на съдействието за намиране на път към уреждане“, каза той.

      Говорителят на Кремъл добави, че датите за обявеното посещение на палестинския президент Махмуд Абас в Москва не са уточнени, но заяви, че посещението е било планирано предварително.

      Във видеоклип, публикуван на 10 октомври, Кадиров изрази „пълна подкрепа“ за палестинците и предложи изпращането на неговите „миротворчески“ сили на мисия за уреждане на конфликта в Израел.

      Кадиров също така призова „ислямските, мюсюлманските и арабските страни да направят съвместно изявление в защита на своите мюсюлмански братя“ и обвини Запада и Европа за конфликта в Израел.

      На 9 октомври Песков изрази значителна загриженост от ескалацията на израелско-палестинския конфликт и призова за мирното му разрешаване.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ